Вести

,

Одржана трибина „Спорт и политика“

Трибина „Спорт и политика“ одржана је на Факултету политичких наука. О овој теми говорили су помоћник селектора фудбалске репрезентације Србије Слободан Павковић, уредник Немачког националног радија Мајкл Грот и професор Факултета политичких наука др Славиша Орловић.

Помоћник селекотра Фудбалске репрезентације Србије Слободан Павковић је отпочео предавање објаснивши да на фудбалским почецима није било судија јер је ова игра била замишљена као надметање џентлмена. „У атмосфери у којој сам ја одрастао, акценат је био на позитивној енергији и другарству, док данас постоје и игре ван терена које у знатној мери утичу на играче и фудбалска догађања“, рекао је Павковић. Он је додао да фудбал и позиција селектора у великој мери држе понос једне нације у рукама.

„Спорт је важан део сваког друштва па није неочекивано да су спорт и политика међусобно испреплетани, али је та повезаност између њих добро чувана тајна“, истакао је уредник Немачког националног радија Мајкл Грот. Према његовим речима оно што је карактеристика спорта је залагање за мир и пријатељство између нација, а политика те вредности преузима и користи. „На примерима Олимпијских игара очигледно је настојање различитих режима да се кроз спортске манифестације прикажу у што бољем светлу“, казао је Грот.

Професор др Славиша Орловић сматра да нема политиком незапоседнутог простора укључујући и спорт и да она настоји да се користи спортским резултатима. „Еволуција спорта као глобалног феномена десила се када је постало важно и победити, а не само учествовати“, навео је проф. др Орлловић. Он је закључио да спорт не треба да буде бојно поље на коме ће се политичари сукобљавати и показивати моћ.

Related Posts