Вести

,

Одржано предавање проф. др Франсиса Фукујаме „Revisiting the End of History“

Професор Стенфорд универзитета др Франсис Фукујама, чувени амерички политиколог и политички филозоф, одржао је  у среду (26. јун) предавање под називом „Revisiting the End of History“ на Факултету политичких наука, у организацији Центра за демократију, развој и владавину права Стенфорд Универзитета, Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, уз подршку Балканског фонда за демократију (Balkan Trust for Democracy). Декан Факултета политичких наука др Драган Р. Симић је у име управе пожелео добродошлицу проф. др Франсису Фукујами, истакавши да му је изузетна част и задовољство што има прилику да по први пут угости једног од најпознатијих политиколога данашњице. Декан је у уводној речи позиционирао чувену Фукујамину тезу о крају историје у контекст развоја политичких идеја на крају 20. века, те упоредио са другим парадигматским мислиоцима и њиховим тезама у овом периоду.

Професор др Франсис Фукујама започео је излагање освртањем на своју готово три деценије стару тезу о крају историје, према којој либерална буржоаска држава представља последњу фазу у развоју друштвених уређења, указавши да је данас знатно теже створити модерну државу јер и даље постоје корупција, клијентелизам и непотизам. „Модерна либерална демократија подразумева јаке институције, које су одвојене од државне власти и концентрацију моћи тако да држава штити друштво. Модернизација је кохерентан процес и технолошке промене су веома битне јер оне мењају економију, али се поставља питање да ли тај економски развој стварно води ка либералној демократији“, навео је проф. др Фукујама. Према његовим речима, тренутно највећи изазов у даљем развоју  либерално-демократске државе јесте све већи успон популистичких режима, који прете да разоре либерални демократски систем.

„Незапосленост, технологија, мигрантска криза и климатске промене све су изазови са којима се суочава модерна држава. У либералној демократији грађани треба да теже ка томе да буду успешнији и паметнији, али постоји све више људи који желе да доминирају друштвом и неће се задовољити тиме да буду само достојанствени грађани“, оценио је професор др Фукујама. Он, међутим, сматра да постоје и они аспекти због којих треба да будемо оптимистични по питању модерне државе, као што су глобални доходак, оснаживање жена и њихових улога у држави и друштву, економски напредак и смањено сиромаштво. „Либерална демократија није савршено државно уређење без грешке, и оно има своје мане, али сматрам да не постоји бољи модел“, закључио је професор др Франсис Фукујама.


Related Posts