Вести

Одржана дискусија на тему ,,Студентски активизам деведесетих”

Дискусија под називом ,,Студентски активизам деведесетих”, у организацији  Студентске уније, одржана је на Факултету политичких наука, на којој су учествовали Бранислав Лечић, српски глумац који се бави и политичким радом и Чедомир Антић српски историчар, политички активиста и некадашњи лидер студената.

Српски историчар Чедомир Антић на почетку дискусије предочио је бројне разлоге који су утицали на стварање узавреле атмосфере, која је на крају и довела до незапамћеног  студентског активизма. ,,Током деведесетих имали смо осамсто хиљада избеглица, српски камиони су се једва вратили у Србију, часописи Универзитета у Београду су из иностранства враћани због санкција, друштво је било темељно криминализовано. Народ се осећао понижено”, навео је Антић. Историчар Антић даље је објаснио да је након протеста који су били на нивоу целе нације, а не на нивоу појединих факултета или универзитета, Србија добила једну нову слику у свету. ,,Морали смо да одржимо јединство током протеста, што уопште није било лако изводљиво, али са поносом могу да кажем да смо истрајали у томе. Ја не мислим да је моја генерација нешто изузетна, ми смо решавали нешто велико, на вама, млађим генерацијама, остаје је да се борите за мале ствари које су важне”, истакао је господин Антић.

Српски глумац, Бранислав Лечић осврнуо се на почетак протеста, које је предводио 9. марта 1991. године. ,,Све се то десило спонтано, требало им је неко познато лице, мене су угледали у маси, позвали ме да дођем и ставили ми мегафон у руке. Заиста нисам знао шта да кажем, кренула је да ме носи бујица осећања које сам осећао тада – то моје лично и колективно незадовољство јер су на сопствени народ потегнути тенкови”. Лечић је додао да у тим тренуцима није било лако, да су сви осећали страх који није било могуће склонити, али да је то надрастао осећај упорности и бунта који су били апсолутно психички и ментално покривени. ,,Ми, студенти, смо ти који су били бескомпромисни и желели смо промене, за разлику од људи комформиста који су само желели да сачувају оно што су стекли. Студенти су ти који су будући интелектуалци и који ће бити водиље идеја грађанских мисли. Студентски грађански бунт чин је највише свести”, закључио је господин Лечић.