Вести

Одржано предавање професора др Вамика Д. Волкана

Гост Факултета политичких наука био је чувени проф. емеритус др Вамик Д. Волкан, професор психијатрије на Универзитету Вирџинија, који је одржао предавање на тему „Психоанализа у решевању етничких конфликата“.

Уводну реч на предавању имао је проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука, који се том приликом осврнуо на досадашњи импозантан рад професора др Волкана и нагласио да му је изузетна част и велико задовољство што наш Факултет има привилегију да угости стручњака оваквог калибра. Присутнима се обратила и проф. др Тамара Џамоња-Игњатовић са ФПН-а, представивши рад и дело професора др Вамика Д. Волкана.

Проф. др Вамик Д. Волкан, аутор, између осталог и на наш језик недавно преведене књиге „Избеглице и избегличка криза“, говорио је о идентитету група и указао на тренутке у којима се даје на значају припадности истој. Професор Воилкан је у свом предавању између осталог нагласио и утицај групног идентитета на свакодневни живот, наводећи случајеве Кипра, Естоније и Русије.  Он је додао да се његова књига, имеђу осталог, бави и трауматичним искуствима придошлица у новој средини, али и локалног становништва у сусрету са другим и другачијим.

Ово је било треће, уједно и последње предавање проф. др Волкана током његовог боравка у Београду.

Догађај је организован у сарадњи Факултета политичких наука и амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.


Related Posts