Вести

Одржана трибина „Филм и политика“

Трибина на тему „Филм и политика“, у организацији Центра за демократију Факултета политичких наука, а у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, одржана је на нашем Факултету. Учесници трибине били су редитељ Желимир Жилник, редитељ Јанко Баљак и сценариста и редитељ Срђан Кољевић.

У име Факултета политичких наука добродошлицу гостима и посетиоцима панела пожелео је проф. др Славиша Орловић, коруководилац Центра за демократију ФПН, који је навео да је ово друга у низу трибина у оквиру пројекта поводом прославе педесет година рада и постојања Факултета политичких наука. Професор се потом захвалио Фондацији Конрад Аденауер на сарадњи и предочио како је циљ овог догађаја покушај да се укаже на блиску везу између политичке теорије и студија филма.

Модераторка трибине професорка др Марина Симић са Факултета политичких наука, истакла је да јој је изузетна част и велико задовољство што има прилику да представи учеснике дискусије, њихов рад и дело. Професорка је објаснила да је у време формирања студија филма веза између политике и уметности била од изузетног значаја, како за филмске ствараоце, тако и за интерпретаторе, јер филмски садржај бива инкорпориран у све сегменте друштва.

Чувени редитељ Желимир Жилник осврнуо се на велики значај политике у животима људи, указавши да је и филм последњих година постао важан сегмент друштва, не само као медиј који забавља широке народне масе, већ и као моћан историјски извор. „Снага филма је у томе што бележи један проток времена и стварност у датом тренутку. Захваљујући документарним материјалима људи данас могу сами да просуђују о различитим историјским догађајима и у том смислу филмски медиј јесте алат у политичким разговорима, оценама и анализама“, објаснио је Жилник. Редитељ је додао да се филмски ствараоци одлучују за различите садржаје у својим пројектима, међутим да претежан број филмова у свету, али и у Србији има елемент стварности.

„Веза између политике и филма датира још од самог рођења филма, чија је права природа дубоко политична. Први архивски снимци ратова и других догађаја представљају једну ризницу непроцењивих вредности“, нагласио је редитељ Јанко Баљак. Према његовим речима, документарни филмови јесу савршен извор за проучавање политичких догађаја. Господин Баљак је додао да и играни филм као историјски архив има велику вредност. „У играним филмовима ви имате прилику да видите како се некада живело и говорило, како су се људи одевали, који су се аутомобили возили, као и да се упознате са културом једне епохе чији ви нисте били део“, подвукао је редитељ Баљак.

Сценариста и редитељ Срђан Кољевић сматра да је сваки играни филм експлицитно или имплицитно ангажован, али да су различити начини на које аутори користе ту ангажованост. „Постоји разлика између тога да ли је неко дело филмског ствараоца у служби одређене идеје и пропаганде или је његова интенција да исприча причу која занима публику. У том смислу постоје они аутори који имају неку сврху и филм им је само средство и они којима је филм крајњи циљ“, истакао је Кољевић. Он је закључио да је најбољи начин да се публици представи нешто што ће је заинтересовати комбиновање играних и документарних елемената у креирању филма.

Догађај је организован у оквиру низа активности поводом прославе 50 година Факултета политичких наука Универзитета у Београду.