Вести

Одржана трибина „100 година Војводине у Србији”

 

Трибина под називом „100 година Војводине у Србији” у организацији Српског политичког форума, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници трибине били су Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј и академик професор др Коста Чавошки.

Њ.П. Епископ бачки г. др Иринеј указао је да постоји површан однос према схватању и коришћењу терминологије која се тиче назива наших аутономних покрајина. „Ми се данас површно и лакомислено односимо према терминологији, топономастици, историјским, географским, али и свим другим називима и датостима. Када су Срби издејствовали своју широку аутономију у оквиру Аустроугарске, та аутономија се већ тада схватала и називала Војводством или Војводином, али Војводином Српском у оквиру Аустроугарске монархије”, објаснио је Њ.П. Епископ бачки г. др Иринеј. Епископ бачки рекао је да погрешно коришћење терминологије није случајно, јер се ратови не воде само оружјем, већ и пропагандом и додао да никаквог присаједињења не би било да није постојала наша црква у крајевима северно од Саве и Дунава – Карловчка Митрополија, али да то није довољно присутно у нашој колективној свести.

Професор др Коста Чавошки рекао је да су Војводство Србија и Тамишки Банат конституисани 1849. године и објаснио како је то била територијална аутономија све до 1860. године, након чега су Срби имали само црквену и културно-просветну аутономију. „Историјски гледано, Српска православна црква чувајући национални идентитет, обављала је ону улогу коју је требало да врши српска држава. СПЦ је бранила не само веру, већ је обављала и изузетно важну духовну, историјску и политичку улогу”, нагласио је професор Чавошки. Он је указао и на то су црквено-народни сабори под аустријском и касније аустроугарском влашћу били традиција СПЦ, али и да су Срби православци имали своје школе, које су похађали све до гимназије и то на српском језику.

Модератор трибине био је Милан Веселица представник Сабора Српског политичког форума.

Догађај је увеличао и наступ хора, женске вокалне групе „Мироносице” из Суботице.

 


Related Posts