Вести

Представљена монографија ,,Златни индекс Факултета политичких наука“

Монографија студената прве генерације Факултета политичких наука, генерације 1967/68, под називом ,,Златни индекс Факултета политичких наука“,  представљена је на нашем Факултету. На промоцији су говорили Драгица Јањић, проф. др Вукашин Павловић, проф. др Ратко Божовић, проф. др Чедомир Чупић, проф. др Веселин Кљајић, др Милутин Матић и Момчило Ђуровић, а међу присутнима су се нашли бивши студенти и професори.

Модератор Драгица Јањић поздравила је присутне колеге и захвалила се на свечаном обележавању педесет година рада Факултета политичких наука.

Присутнима се у име Факултета обратио проф. др Веселин Кљајић, продекан за студије другог и трећег степена и рецезент монографије. ,,Генерација 1967/68. представља огледало једног времена, она пркоси забораву и губитку идеала“, рекао је проф. др Кљајић. Професор је истакао да је ова генерација успоставила меру вредности академских установа, а да је континуитет  њено највеће обележје.

Након професора др Кљајића, присутнима се обратио Момчило Ђуровић, представник друштва за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца, које је подржало издавање монографије. Он је казао да професор Милутин Матић представља једног од главних иницијатора ове монографије и указао да монографија „Златни индекс Факултета политичких наука“ има значајну улогу, јер представља достигнућа прве генерације ФПН-а која могу као пример послужити  наредним генерацијама.

„Оно што није забележено, као да се није ни догодило и због тога је значај објављивања монографије велики. Поред промоције „Златног индекса“, њихова генерација обележава још један златни јубилеј, 70 година учења, рада и живота“, подсетио је професор Милутин Матић. Он је објаснио да ова монографија представља посебну наставно-научну вредност, коју карактерише изучавање социологије генерације – науке које је до сада била карактеристична само на студијама у САД-у и додао да верује да ће од сада тако бити и у Србији.

Присутнима се обратио и проф. др Чедомир Чупић, главни и одговорни уредник монографије. ,,Виђење другог је најбоље виђење, јер нас други подсете на то шта смо заправо и какви смо заиста“, истакао је професор др Чупић. Он је рекао да монографија има за циљ да поврати виђење другога, какво је имала ова генерација и истакао да професионалност коју је задржала ова генерација представља њихову највећу вредност.

Професор др Ратко Божовић, бивши професор Факултета политичких наука, који је написао текст о данима када је предавао „златној генерацији“ нагласио је да би могао да напише целу књигу о њиховим постигнућима присетивши се прве генерације Факултета политичких наука. „Учинило ми се да би уз овај златни индекс могло да стоји златне личности, јер се овде не ради о професији већ о личностима. Морам рећи да не знам ни за једну особу која се јавно обрукала“, указао је професор др Божовић.

Представљање је употпунио и професор емеритус др Вукашин Павловић, један од рецезената монографије. „Сматрам да један факултет, једна образовна институција, као и њен квалитет зависе једним делом од професора, али много више од његових студената“, предочио је проф. емеритус др Павловић. Подсетивши се својих првих сусрета са овом генерацијом професор Павловић закључио је да постоји синергетски ефекат којим једна генерација заједнички оставља свој печат.

Представљање монографије један је у низу догађаја које Факултет организује поводом свечане прославе јубилеја – 50 година ове високообразовне установе.

 


Related Posts