Вести

Свечана академија Факултета политичких наука

Прослава поводом јубиларних 50 година постојања Факултета политичких наука уприличена је у Великој сали Народног позоришта у Београду. Уваженим гостима обратили су се декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић, ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председник Почасног одбора за обележавање педесет година од оснивања Факултета политичких наука Универзитета у Београду професор емеритус др Вукашин Павловић и студенткиња продеканка Факултета политичких наука Маргарета Смиљанић.

Присутнима је добродошлицу пожелео декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић истакавши да му је велика привилегија што се прослава пола века постојања Факултета одржава у најзначајнијој кући уметности и културе код нас, Народном позоришту. Декан је присутне подсетио да је управо на јучерашњи дан 1968. године Висока школа политичких наука прерасла у Факултет политичких наука нагласивши да су оснивачи Факултета подједнако они који су били у практичној политици, као и они који су се научно бавили политичким појавама. И једни и други били су свесни потребе да се предмет ове краљевске науке, проучаван хиљадама годинама, истражује и у систему високог школства. „Морам да нагласим да је, иако не пролазећи увек лак развојни пут, Факултет политичких наука данас истинска школа демократије. Садашњи наставни програми нашег Факултета враћају се све више човеку, појединцу и личности као самом средишту друштвеног космоса. Реафирмишу се општи интерес и опште добро, при чему политика, као вештина могућег, тежи остварењу интереса не излазећи из оквира моралног и не одричући се естетског”, рекао је декан проф. др Симић. Он је додао и да Факултет политичких наука од свог оснивања негује критичку мисао, дијалог, толеранцију и отвореност, као и да оспособљава такве стручњаке за невладин, државни и јавни сектор који су кадри не само да се прилагоде постојећем стању ствари, него да га унапређују и мењају.

„Изузетна ми је част и задовољство да вас поздравим у име Ректората и да Факултету политичких наука честитам педесети рођендан. Мислим да је ово за све нас важан догађај који се дешава у години када и Универзитет у Београду слави 210 година постојања”, изјавила је Ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић. Oна је додала да је ово и година када је закон коначно препознао да је Универзитет у Београду установа од националног значаја, иако је он то одувек био и биће. „Мислим да је кључна улога наших колега са друштвено-хуманистичких наука да одезбеде да наши студенти, али и сви грађани Србије имају способност да препознају праве информације. Верујем да ће Факултет политичких наука и у будућности бити носилац прогресивних тенденција и да ће утицати на развој друштва, онако како је то чинио и до сада”, казала је проф. др Поповић.

Председник Почасног одбора за обележавање педесет година од оснивања Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. емеритус  др Вукашин Павловић саопштио је да му је изузетна част, али не баш и лака дужност да се обрати уваженим гостима поводом обележавања пола века постојања Факултета. „Желео бих да се осврнем на речи Најдана Пашића, оснивача и декана нашег факултета, које је изрекао при обележавању једног од претходних јубилеја, а то је да је развој политичких наука значајан показатељ спремности и способности једног друштва за демократски и критички дијалог о себи, својој природи и путевима свог развитка, од античких времена до данас. Политичка демократија и политичка наука имале су увек исту колевку, постајале су и умирале заједно”, подвукао је проф. емеритус др Павловић. Он је истакао и то да политичке науке припадају породици најстаријих наука и да нису тако младе како се обично мисли у једном делу академске заједнице, па и шире јавности.

„Јубилеј који данас обележавамо веома је важна ствар за установу као што је Факултет политичких наука јер нам баш овај дан враћа сећања на сва лица која су из Јове Илића 165 изашла као људи и писала историју нашег друштва. Ми смо јединствена образовно-научна установа у Србији која је усресређена на образовање и истраживање у области политикологије, међународних односа, новинарства и комуникологије, социјалне политике и социјалног рада”, истакла је студенткиња продеканка Маргарета Смиљанић. Она је указала на то да су студенти ФПН-а најбољи амбасадори ове институције јер су научени да имају изузетан став и да буду стручњаци у својим сферама интересовања. „Овим путем желим да се захвалим и управи Факултета, професорима и асистентима што своје студенте подстичу на рад и укључују их у сваки ниво доношења одлука. Задовољство је радити са таквим људима и имати их за животне учитеље”, закључила је Маргарета Смиљанић.

Свечаност поводом јубилеја постојања нашег Факултета увеличали су и изузетни наступи које су извели „Српско јеврејско певачко друштво Браћа Барух” под диригентском палицом Стефана Зекића и дуо виолина и гитара – Едит Македонска и Драган Лучић. Поред поменутих музичких изведби, приказан је и кратак филм под називом „ФПН кроз покретне слике” који је реализован захваљујући Ненаду Зорићу и монтажеру Маријану Живановићу.

Водитељка свечане прославе била је студенткиња мастер академских студија Факултета политичких наука Маша Ђорђевић, док је медијски покровитељ јубилеја била Прва српска телевизија.

Сви гости, представници државних институција и локалних самоуправа, дипломатског кора, професори, садашњи и бивши студенти добили су монографију о пола века постојања Факултета политичких наука.


Related Posts