Вести

Одржана промоција књиге проф. др Предрага Илића „Степинац и холокауст у НДХ“

Промоција књиге „Степинац и холокауст у НДХ” аутора проф. др Предрага Илића одржана је на Факултету политичких наука. На представљању књиге говорили су универзитетски професор у пензији др Мирослав Јевтовић, виши научни сарадник Института за савремену историју др Милан Кољанин, директор Издавачког предузећа „Албатрос Плус” Јагош Ђуретић, уредник дневног листа „Политика” Слободан Кљакић и аутор др Предраг Илић.

Професор др Мирослав Јевтовић укратко је представио биографију аутора и указао на то да је његова стручност у области безбедносних наука, међународног права и историографије значајно допринела објективном приступу теми овог научног дела. „Осим што је ово дело историографска научна студија, аутор је значајно допринео прецизирању знања, уз доношење малих новости, као и избистравању и објективизацији погледа на Степинца. Аутор је oстварио удео у томе да се ствари ставе на своје место, чему и треба да тежи један научни рад”, објаснио је професор Јевтовић.

Др Милан Кољанин, виши научни сарадник Института за савремену историју приметио је да је књига, поред низа историографских радова који су доступни о овој теми, успела у подухвату да попуни празнину која је постојала у овој области научног истраживања, захваљујући великом истраживачком искуству и напору аутора. „Иако је на први поглед текст оптерећен бројним цитатима из историографских извора, то управо доприноси уверљивости ауторових ставова и закључака. Из тих разлога, мислим да ће ово дело бити интересантно научној, али и најширој јавности”, истакао је др Кољанин.

Јагош Ђуретић, директор Издавачког предузећа „Албатрос Плус” нагласио је да је ова књига експертска и указо да је у њено писање уложен велики труд, како према приказаној методологији тако и према ономе што је он као изадавач морао да сазна од самог аутора. „Оно што посебно импресионира мене као читаоца ове књиге је страствена воља аутора да буде објективан, да сазна све што се могло сазнати, али и да свим опонентима призна све што се могло признати”, оценио је Ђуретић.

Слободан Кљакић, уредник дневног листа „Политика” и уједно уредник књиге „Степинац и холокауст у НДХ” похвалио је ауторов изразити полемички набој, који се може приметити како у овом, тако и у његовим претходним радовима, као и то што је већину информација прикупљао из новинских архива и библиотека у Загребу. „Посебну вредност ове књиге представља то што је Илић рехабилитовао штампу као историјски извор. Прикупљеним материјалом изнео је пред српску јавност оно што други историчари нису”, подвукао је Кљакић.

Аутор књиге професор др Предраг Илић захвалио се присутнима, а посебно онима који су помогли у процесу истраживања, писања и објављивању дела. Професор је додао да као аутор не жели много да говори о самој садржини књиге, већ жели да се осврне на то како је књига настајала. „Рад на овој књизи мени никада није представљао некакав посебан напор, јер је истраживање историјске документације нешто што је за мене увек било изузетно интересантно. То је један облик детективског рада у науци, а увидео сам сличност и са радом новинара”, закључио је професор Илић.

 

Related Posts