Вести

Свечана церемонија доделе Награде др Предраг Симић

Драге колегинице и колеге,

Позивамо Вас да својим присуством увеличате доделу Награде др Предраг Симић за 2019. годину у петак, 18. јануара 2019. године у 12 часова у слушаоници 3 Факултета политичких наука (Јове Илића 165).

Награду заједнички додељују Факултет политичких наука Универзитета у Београду, амбасада Републике Словачке у Београду, Центар за друштвени дијалог и регионалне  иницијативе и породица Симић. Награда је намења аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, бритки аналитичар, плодан аутор и инспиришући професор.

На церемонији доделе награде ће се у име додељивача обратити продекан Факултета политичких наука проф. др Веселин Кљајић, амбасадорка Републике Словачке Њена Екселенција госпођа Дагмар Репчекова, новинарка и уредница Радио-телевизије Србије и супруга покојног професора др Јасминка Симић, као и представници Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Након доделе награде меморијално предавање у част професора Предрага Симића одржаће др Огњен Прибићевић, научни саветник Института друштвених наука и бивши амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој и Уједињеном Краљевству. Тема предавања биће

Брегзит и његове рефлексије на европску политику.

Проф. др Предраг Симић изненада је преминуо 19. јануара 2015. године у Београду. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука, где је предавао међународне односе и спољну политику. Своју плодотворну и успешну научну каријеру градио је на Факултету политичких наука и на Институту за међународну политику и привреду, чији је био дугогодишњи директор. Професор Симић је, поред науке, био веома активан и у пракси у сфери међународних односа, и то као спољнополитички саветник председника СРЈ (2000-2003), заменик министра у Министарству за спољноекономске односе Владе Републике Србије (октобар 2000-јануар 2001); изванредни и опуномоћени амбасадор Државне Заједнице Србија и Црна Гора у Републици Француској  и Кнежевини Монако (2004-2006) и изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Француској и Кнежевини Монако (2006-2009), и као национални делегат у Савету женевског Центра за цивилно-војне односе (ДЦАФ) и експерт Савезног министарства за развој, науку и животну средину за друштвене науке – политичке науке.

Related Posts