Vesti

Svečana ceremonija dodele Nagrade dr Predrag Simić

Drage koleginice i kolege,

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate dodelu Nagrade dr Predrag Simić za 2019. godinu u petak, 18. januara 2019. godine u 12 časova u slušaonici 3 Fakulteta političkih nauka (Jove Ilića 165).

Nagradu zajednički dodeljuju Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, ambasada Republike Slovačke u Beogradu, Centar za društveni dijalog i regionalne  inicijative i porodica Simić. Nagrada je namenja autoru najboljeg studentskog rada iz oblasti spoljne politike Srbije i balkanskih odnosa, naučnih oblasti za koje je profesor Simić bio istaknuti stručnjak, britki analitičar, plodan autor i inspirišući profesor.

Na ceremoniji dodele nagrade će se u ime dodeljivača obratiti prodekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Veselin Kljajić, ambasadorka Republike Slovačke Njena Ekselencija gospođa Dagmar Repčekova, novinarka i urednica Radio-televizije Srbije i supruga pokojnog profesora dr Jasminka Simić, kao i predstavnici Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Nakon dodele nagrade memorijalno predavanje u čast profesora Predraga Simića održaće dr Ognjen Pribićević, naučni savetnik Instituta društvenih nauka i bivši ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Tema predavanja biće

Bregzit i njegove refleksije na evropsku politiku.

Prof. dr Predrag Simić iznenada je preminuo 19. januara 2015. godine u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka, gde je predavao međunarodne odnose i spoljnu politiku. Svoju plodotvornu i uspešnu naučnu karijeru gradio je na Fakultetu političkih nauka i na Institutu za međunarodnu politiku i privredu, čiji je bio dugogodišnji direktor. Profesor Simić je, pored nauke, bio veoma aktivan i u praksi u sferi međunarodnih odnosa, i to kao spoljnopolitički savetnik predsednika SRJ (2000-2003), zamenik ministra u Ministarstvu za spoljnoekonomske odnose Vlade Republike Srbije (oktobar 2000-januar 2001); izvanredni i opunomoćeni ambasador Državne Zajednice Srbija i Crna Gora u Republici Francuskoj  i Kneževini Monako (2004-2006) i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Republici Francuskoj i Kneževini Monako (2006-2009), i kao nacionalni delegat u Savetu ženevskog Centra za civilno-vojne odnose (DCAF) i ekspert Saveznog ministarstva za razvoj, nauku i životnu sredinu za društvene nauke – političke nauke.