Вести

, ,

Конкурс за VII Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић

Фондација др Зоран Ђинђић у сарадњи са Факултетом политичких наука организује VII Регионалну школу политичке филозофије др Зоран Ђинђић. Школа ће се ове године бавити темом „ Јесен левице – два века марксизма”и одржаваће се у Београду од недеље 27.октобра до суботе 02. новембра 2019.године.

Регионална Школа политичке филозофије др Зоран Ђинђић има за циљ да утврди стање левице у региону, њен утицај на академске радове, политичке партије и друштвене покрете данас. У години након обележавања два века од рођења Карла Маркса, наступа период када је потребно испитати у ком стању је левица данас, како академски, тако и политички и идеолошки. Питања која школа покреће су она о релевантности Марксовог метода данас, утицају социјалдемократије, као и колико су друштвени покрети заиста у моћи да мењају одлуке политичких елита.

Још у својим докторским и постдокторским радовима, Зоран Ђинђић је придавао велику пажњу марксизму. Донекле дисидентски, Ђинђић је критички преиспитивао марксизам, тражећи недостатке у претпоставкама, методу и закључцима. Али никада с циљем да у потпуности одбаци марксизам.

Право учешћа у Регионалној Школи политичке филозофије др Зоран Ђинђић имају студенти основних (друга, трећа и четврта година студија) и мастер студија Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Предност приликом селекције имаће млади који су друштвено ангажовани кроз рад на универзитету, институтима, у невладином сектору или кроз политички активизам. У оквиру школе биће организована предавања, радионице и студијске посете. Радни језик школе је БХС. Трошкови превоза и смештаја за учеснике који нису из Београда биће покривени.

Пријава за учешће обухвата:
• ЦВ
• мотивационо писмо од минимум једне А4 стране;

Документацију је неопходно послати до четвртка 17. октобра 2019. до 17 часова на мејл адресу djokvucic@fondacija-djindjic.org..

За сва додатна питања телефон за контакт је +381 11 2623 056.