Вести

Одржано предавање проф. др Лене Хансен са Универзитета Копенхаген

Предавање професорке др Лене Хансен са Универзитета Копненхаген на тему „Род и теорија секуритизације“ одржано је на Факултету политичких наука у организацији часописа Journal of Regional Security.

Професорка Хансен своје предавање започела је причом о томе како су изгледале студије безбедности за време Хладног рата, као и чињеницом да је тада започет критички приступ постструктурализму и феминизму. „Алтернативни приступи имају заједничку карактеристику. Они се не фокусирају само на војску, као што то чини традиционални приступ, већ шире спектар референтних објеката“, истакла је проф. др Лене Хансен. Она је објаснила да су прве студије секуритизације настале у Копенхагенској школи студија безбедности где се секуритизација примењује на реалне ствари и догађаје и додала да секуритизација никада није коначна, већ се шири кад год се појави нешто што представља претњу и на шта се мора брзо одговорити.

Професорка Хансен указала је да род није увек једнак према женама и да је слобода говора некада привилегија. „Сви они који имају слободу и прилику да говоре и да изразе своје мишљење морају увек да причају у име они који ту слободу немају“, закључила је др Хансен.

 

 

Related Posts