Вести

Други дан Школе америчких студија

Другог дана Школе америчких студија предавањa су одржали доц. др Саша Мишић и декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић.

Предавање на тему „Америчка револуција и стварање Сједињених Америчких Држава“ одржао је доцент др Саша Мишић. Он се осврнуо на најважније историјске догађаје у формирању америчке државе, посебно истичући неке од кључних сукоба током 18. века. „Наслеђе седмогодишњег рата је било изузетно негативно и тешко јер се за време тог конфликта удвостручио национални дуг Велике Британије. Још један важан сукоб представља и тзв. Бостонски масакр до кога је дошло у знак протеста против мера Лондона“, истакао је доц. др Мишић. Он је додао да је у разумевању контекста у том времену значајно и дело „Здрав разум“ Томаса Пејна. „То дело је било изузетно тражено и продато је у најмање 150.000 примерака. У њему је Пејн заговарао увођење републике и одбацивање монархистичког уређења. Овај процес је довршен 1776. усвајањем Декларације о независности 1776. чији је аутор био Томас Џеферсон. Ту декларацију су потписале све колоније“, рекао је Мишић.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић у свом излагању бавио се кратким прегледом спољне и безбедносне политике Сједињених Америчких Држава. Декан је указао на то да без обзира на истицање неких других тема, економски односи представљају најважнији аспект америчке спољне политике. „Американци увек и свуда на уму имају свој капитал и принципе либералног капитализма“, објаснио је Симић. Он је нагласио да се у званичним документима и стратегијама спољне политике не објављују кључни науми једне земље. „Спољна политика није само оно што се чини, већ и оно што се пропушта да се учини. Немојте се потпуно обазирати на документе, обазирите се и на потезе којим се делује. Нашем народу је често недостајала истрајност и стратешка промишљеност. Ми смо се у 20. веку три пута супроставили империјама које су биле на врхунцу своје моћи“, констатовао је Симић. Он је предочио да није кукавичлук уколико се један народ повуче пред знатно јачим противником.

Школа америчких студија одржава се од 8. до 11. октобра 2019. године поводом обележавања јубилеја 15 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts