Вести

Трећи дан Школе америчких студија

Трећег дана Школе америчких студија предавања су одржали професор са Економског факултета др Иван Вујачић и доцент Факултета политичких наука др Александар Милошевић.

Професор др Вујачић студентима је представио кратак преглед економије САД-а и историјским редоследом објаснио њен развој од колоније до суперсиле. „Бројне изазове у 19. веку САД је савладала захваљујући институцијама и систему који су константно стимулисали људе“, истакао је Вујачић. Он се осврнуо и на 20. век и подсетио да је бивши председник САД-а Франклин Рузвелт од Сједињених Америчких Држава направио улогу велике државе. „Други светски рат је променио 20. век у амерички век. Она је направила послератни систем, где је радила тесно са Европом и савезницима да би спровела успешну глобализацију“, рекао је проф. Вујачић.

Доц. др Александар Милошевић у свом излагању фокусирао се на основне одлике економске моћи САД-а на почетку 21. века као и на америчке председнике који су од почетка века били на власти. „Парадокс је то што је председника Трампа амерички систем издигао као кандидата коме медији уопште нису потребни. Он је својим претходним појављивањима за многе већ постао симбол богатства и успеха“, подсетио је Милошевић. Доцент се осврнуо на промене у расту БДП-а током више деценија и том приликом истакао је раст економске моћи Кине. „Страх од Кине у САД-у рапидно расте. Кина је заиста постала непријатељ, до те мере да је и Вијетнам постао савезник у спутавању јачања њене економије“, подвукао је он.

Школа америчких студија одржава се од 8. до 11. октобра 2019. године поводом обележавања јубилеја 15 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts