Вести

Одржано предавање генералнe директоркe Канцеларије за Уједињене нације у Женеви Њенe Екселенције Taтjaне Валоваје

Предавање генералне директорке Канцеларије за Уједињене нације у Женеви Њене Екселенције Татјане Валоваје на тему „Мултилатерализам у глобалном свету: изазови и прилике“ одржано је на Факултету политичких наука.

На почетку свог излагања Њена Екселенција Татјана Валоваја говорила је о важности комуницирања у савременом свету. „Мислим да су размене и комуникација између људи од суштинског значаја, јер само на тај начин глобалне кризе могу бити превазиђене. Нису нам потребна само глобална решења, већ и глобално учешће“, истакла је Валоваја.  Она је указала на један парадокс, а то је да живимо у најгорим временима у односу на све глобалне кризе, то јест у најбољим временима у односу на квалитет живота. Њ. Е. Валоваја нагласила је да се управо у том парадоксу крију прилике за човечанство.

Говорећи о мултилатерализму и наводној кризи мултилатерализма у савременом свету, коју узрокује конфликт између суверености и мултилатерализма у једној држави, Њ. Е. Татјана Валоваја објаснила је како тај конфликт не постоји. Она је појаснила како у савременом свету ниједна држава није суверена због велике економске међузависности. „Упркос томе мултилатерализам омогућује државама да заштите и осигурају свој суверенитет. Мултилатерализам се знатно мења у 21. веку због утицаја глобализације, тренутно међународне организације имају највећи утицај“, рекла је Њена Ексцеленција. Она је оценила како велики значај за регулисање светских социо-економских односа имају регионалне економске организације захваљујући којима се проблеми решавају по принципу супсидијарности .

Генерална директорка Канцеларије за УН у Женеви указала је како свест о циљевима одрживог развоја мора бити распрострањена. Она је предочила како су УН једини мултилатерал који има и циљеве и средства да реши глобалне кризе и додала како циљеви одрживог развоја покривају сва та решења. „Савремена технологија нам даје велика политичка права, с тога морамо бити одговорни грађани и учествовати у решавању проблема и на локалном и на глобалном нивоу. Одрживи развој је тренутно најважнији циљ и људи морају бити упознати са тим“, објаснила је Валоваја. На самом крају она је закључила како је мултилатерализам кључ за успостављање глобалног управљања како би се дошло до решења проблема са којима се човечанство сусреће.

 


Related Posts