Вести

Oдржано предавање професора Грегорија Мура

Гост Факултета политичких наука био је професор Грегори Мур са Универзитета Нотр Дам у Кливленду, који је одржао предавање на тему „Америчко-кинески односи за време Теодора Рузвелта“.

Професор Грегори Мур навео је да његов Центар за обавештајне студије сада нагласак ставља на студије јавне безбедности. Он је објаснио да је за време ступања Рузвелта на власт дошло до великих миграција Кинеза у Америку, што је проузроковало незадовољство америчког народа, као и самог Рузвелта. „Кинези нису веровали у једнакост у коју су веровали људи на Западу. По доласку, они су домаћем становништву узимали посао и имања, због чега су Кинези фрустрирали Запад“, рекао је др Мур.

„Теодор Рузвелт је био фасцинантна личност у богатој америчкој историји. Он је веровао у снагу америчког идентитета и сматрао да је његов народ супериорнији од Кинеза. Запад није разумео под којим је притиском била Кина због грађанских ратова, а Рузвелт није схватао њихове проблеме, већ их је видео као цивилизацију која пропада и коју треба треба вестернизовати“, додао је професор Мур.

Он је говорио о значају политике „отворених врата“ која представља сарадњу Америке и Кине и приступ кинеском тржишту. Ситуација у Манџурији је економски ослабила Кину што је довело до окретања кинеске политике више ка Западу. „Манџурија је освајана без испаљеног метка, само помоћу дипломатије“, нагласио је Грегори Мур. Он је закључио да Кина и Америка морају пронаћи начин да сарађују заједно.

Предавање је организовао Центар за америчке студије ФПН-а.

Related Posts