Вести

Одржана радионица о војној безбедности на Западном Балкану

Радионица под називом „Замор од проширења, демократско назадовање и војна безбедност на Западном Балкану”, у организацији Факултета политичких наука и ОЕБС мреже академских институција и истраживачких организација успешно је одржана у петак, 29. новембра 2019. године. Радионица је спроведена у оквиру пројекта „Војна динамика на Западном Балкану” који реализује Центар за међународну безбедност Факултета политичких наука у сарадњи са Центром за ОЕБС-ова истраживања са Института за мировна истраживања и безбедносну политику на Универзитету у Хамбургу, а под окриљем ОЕБС Мреже академских институција и истраживачких организација.

Учесници радионице били су др Драган Р. Симић, декан и редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Филип Ејдус, ванредни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Биљана Ванковска, редовна професорка Универзитета Св. Ћирило и Методије из Скопља, Бранка Латиновић, амбасадорка Републике Србије у пензији и чланица Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, др Кенан Даутовић, редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву, Арјан Дирмиши, извршни директор Центра за истраживање демократије и управљања из Тиране, Платор Авдиу, истраживач Косовског центра за студије безбедности, и Катарина Ђокић, истраживачица Београдског центра за безбедносну политику.

Кроз своја уводна излагања и дискусије у оквиру два панела, учесници су настојали да расветле актуелну војну динамику на Западном Балкану у контексту скорашњих сигнала о „замору од проширења“ у Европској унији, али и ширих превирања у односу снага између великих сила заинтересованих за овај регион. Једна од кључних тема за расправу био је утицај актуелног тренда модернизације наоружања на војну равнотежу на Западном Балкану, али и последице које пратећа узаврела реторика око наводне „трке у наоружању“ производи на политичке односе и стабилност у региону. Анализирајући тренутно стање Под-регионалног споразума о контроли наоружања из 1996. године, који је под окриљем ОЕБС-а проистекао из Дејтонског мировног споразума као камен темељац војне равнотеже и стабилности у региону, учесници су истакли важну улогу коју ОЕБС, као најсвеобухватнија регионална безбедносна организација, има за покретање будућих иницијатива за јачање поверења и контроле конвенционалног наоружања на Западном Балкану, али и на европском и глобалном нивоу. Отуда, поред изношења важних теоријских и емпиријских запажања, учесници радионице су понудили и препоруке за унапређење безбедносних и одбрамбених политика држава региона и трећих страна.

Као резултат ове радионице, али и ширег истраживања у оквиру поменутог пројекта, проф. др Филип Ејдус ће припремити извештај о војној динамици на Западном Балкану који ће бити представити широј академској заједници и заједници доносиоца одлука из држава учесница ОЕБС-а у Бечу наредног пролећа.

Related Posts