Вести

Одржана трибина ,,Митови југословенске економије“

Поводом симболичног обележавања Дана Републике бивше Савезне Федеративне Републике Југославије одржана је трибина под називом ,,Митови југословенске економије“. Трибину је организовало студентско удружењe Студенти за слободу–Србија на Факултету политичких наука. Говорници дискусије били су професор економије на Универзитету Мери у Сједињеним Америчким Државама, Славиша Тасић и програмски директор Економске истраживачке јединице у Либеку, Михаило Гајић.

Дискусију је отворио професор Славиша Тасић причом о самоуправним системима у СФР Југославији. ,,Самоуправна фирма максимизира доходак по раднику и то доводи до испуњења краткорочних циљева фирме, који подразумевају веће плате радника. То касније доводи до самоуништења система пословања фирме зато што радници виде простор за лично богаћење“, појаснио је Тасић. Професор је указао на могућност великих, државних, инвестиционих пројеката као што су у СФРЈ биле хидроелектрана Ђердап и железара Смедерево. Према његовим речима, такви пројекти данас нису могући због мањка ресурса и потребе, док је у време Југославије мобилизација ресурса била знатно већа, као и потреба за таквим пројектима у послератној земљи.

Михаило Гајић поделио је са присутнима лични став о стању у држави у време СФРЈ. ,,Младе генерације су став о Југославији формирале на основу прича старијих, каи и већ познатим школским лекцијама о том периоду. Занимљиво је то да још увек постоји носталгија за тим временима и поред чињенице да се од тада није много ствари променило на боље“, истакао је Гајић.  Према његовом мишљењу социјалистичка привреда расла је до 70-их година када је њен раст требало да постане интензиван и да подразумева нове производе и њихово побољашање. Он је објаснио да је новац одлазио радницима по принципу самоуправног система што је изазвало заустављање иновација и развијање привреде.

Модератор трибине, која се симболично организује сваке године 29. новембра, био је народни посланик Немања Радојевић.


Related Posts