Вести

Одржано предавање проф. др Владимира Сапунова на тему „Глобални медијски ратови – историја и савремене карактеристике”

Професор са Вороњешког државног универзитета др Владимир Сапунов одржао је предавање на тему „Глобални медијски ратови – историја и савремене карактеристике” на Факултету политичких наука.

Професор Владимир Сапунов указао је да се информациони рат води против непријатеља и подразумева збир стратегија са циљем наношења значајне штете непријатељу. „Манипулација подразумева ширење лажних информација, представља утицај са циљем стварања скупа вредности које су у супротности са оним што људи тренутно имају.  Разлика између манипулације и утицаја је у томе што утицај може бити позитиван, а манипулација је увек лаж“, објаснио је професор.

Професор Сапунов објаснио је да новинарство у 19. веку није било струка, већ делатност. Он је навео да медијски монополи имају лош утицај на новинарство и на штампу уопште. Владимир Сапунов рекао је да су се методе пропаганде изразито користиле у нацистичкој Немачкој. „Пропаганда се не може састојати само из лажних информација. Најефикаснија пропаганда јесте она која се користи онда када човек не може да схвати да је обманут“, подвукао је професор Владимир Сапунов.

Владимир Сапунов истакао је да му је веома драго што му се указала прилика да предаје на нашем Факултету и захвалио се професору Синиши Атлагићy на позиву. Он је нагласио да је Вороњеж град у центру Русије, престоница незваничног централног региона Руске федерације.

Друго предавање „Информациони ратови у савременом медијском простору и улога Русије у њима” проф. Владимира Сапунов одржаће у четвртак, 5. децембра 2019. године са почетком у 14 часова у Центру за руске студије ФПН.


Related Posts