Вести

Промоција књиге „Супервизија у социјалном раду“

Промоција књиге „Супервизија у социјалном раду“, зборник радова са националног научно-стручног скупа дипломираних социјалних радника, одржана је на Факултету политичких наука. На промоцији су говорили проф. др Петар Настасић, проф. др Јасна Вељковић, као и  проф. др Ана Чекеревац са ФПН-а. Промоцију књиге отворила је шефица одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Наталија Перишић нагласивши да морамо користити све ресурсе који су нам доступни да бисмо се бавили  супервизијом.

Проф. др Петар Настасић оценио је да је ова књига од великог значаја за сваког појединца јер даје једну добру слику о супервизији на нашим просторима која је уједно добра почетна анализа целокупног друштва. „Оваквих књига и скупова треба да буде више јер делују подстичуће на све нас којима је потребна помоћ при помагању другима“, изјавио је проф. др Настасић. Он је додао да ћемо без супервизије правити више штете него користи, а као највећу претњу истакао је сагоревање људи односно „трошење себе” при помоћи другима.

Према речима проф. др  Јасне Вељковић супервизија је релативно млада дисциплина која је ушла у социјалну заштиту као један протективан фактор и подршка људима у раду. „Што би рекао филозоф Ниче они који не чују, не могу разумети оне који плешу. Супервизор мора да буде спонтан, да научи да слуша различите врсте звука јер супервизија је музика коју треба умети чути“, изнела је професорка Вељковић. Она се осврнула на то да су млади људи, пре свега студенти мастер студија из области социјалног рада, изузетно заинтересовани за супервизију.

Проф. др Ана Чекеревац навела је да наше друштво изузетно касни са унапређењем супервизије, али је она упркос томе неопходна у било ком облику. „Ови радови говоре да је супервизија и камен темељац и камен спотицања у социјалној политици. Тим поводом овај зборник значиће како младима, тако и онима који су већ у овој професији“, саопштила је проф. др Чекеревац. Она је предочила да јој је посебно драго што су људи све више вољни да истражују и да се баве како супервизијом, тако и осталим темама из области социјалног рада.

Модераторка је била проф. др Јасна Хрнчић, која је учествовала у изради зборника.  Међу присутнима нашли су се и рецензенти и неки од аутора тема у овом зборнику, као што су проф. др Невенка Жегарац, доц. др Емина Борјанић – Болић и Милан Самарџија.

 


Related Posts