Вести

,

Одржана онлајн дискусија „Заштита деце миграната током пандемије вируса корона“

Онлајн дискусија на тему „Заштита деце миграната током пандемије вируса корона“, на којој су учеснице биле  професорка са Факултета политичких наука и координаторка пројекта Migration, Integration and Governance Research Centre (MIGREC) др Наталија Перишић, представница НВО „Група 484” Гордана Вукашин и представница Завода за васпитање деце и омладине – Ниш Сања Живковић, одржана је у организацији волонтерског сервиса ФПН КонекТаС преко платформе ZOOM.

„Migration, Integration and Governance Research Centre (MIGREC) има за циљ изградњу водећих научно-истраживачих капацитета у области миграцијa на Факултету политичих наука Универзитета у Београду. Пројекат треба да обезбеди ефективно доприношење истраживача Универзитета у Београду изазовима пред истраживањима, политикама и праксом, а који произлазе из вишеструких и повезаних промена са којима се тренутно суочавају како Србија, тако и Европска Унија“, изјавила је проф др. Наталија Перишић. Професорка је објаснила да на миграционе трендове и изазове у Србији утичу бројни фактори међу којима су социјални, економски, демографски и гео-политички. „Исходи којима овај пројекат тежи јесу креирање MIGREC истраживачког центра и акредитовање докторских студија из области миграција на Универзитету у Београду“, истакла је проф. др Наталија Перишић.

Гордана Вукашин из невладине организације „Група 484” рекла је да је „Група 484” током периода ванредног стања била ван центара за мигранте, али и додала да су почели да раде на изменама активности које ће реализовати у наредном периоду. „Током пандемије, уз помоћ Амбасаде Краљевине Норвешке, успели смо да обезбедимо хигијенске пакете за све центре. Такође, помогли смо и организацијама у Црној Гори и Северној Македонији“, предочила је Гордана Вукашин. Она је указала на то да је мали број деце, која су укључена у формални систем образовања, учествовало у онлајн настави током пандемије због, како је нагласила, недостатка мотивације, преводиоца и техничких средстава.

„Изузетно нас је забринуо пораст говора мржње и нетрпељивости према мигрантском становништву када су окарактерисани као бахата деца која могу да излазе напоље у време када остала деца не могу. То је била нетачна информација коју су медији пренели, а која је изазвала и бројне сукобе између деце“, рекла је представница Завода Сања Живковић. Она је навела и да су запослени у Заводу одушевљени реакцијом деце на новонасталу ситуацију, као и на њихово разумевање и поштовање мера којих су морали да се придржавају. „Што се тиче психосоцијалне подршке заиста смо захвални владиним и невладиним сектором који је пружио помоћ правне врсте и преводиоце. Велику захвалност дугујемо и огранизацијама као што су UNICEF и „Индиго”“, нагласила је Сања Живковић.

Модераторка дискусиje била је дипломирана социјална радница Виолета Марковић.

Све активности волонтерског сервиса можете пратити на сајту ФПН КонекТаС.

Related Posts