Вести

Преминуо проф. др Радосав Ратко Божовић

Са великим жаљењем обавештавамо да је професор др Радосав Ратко Божовић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду, преминуо 23. новембра 2023. године у 90. години.

Радосав Ратко Божовић рођен је 11. јуна 1934. године. Био је српски универзитетски професор, књижевник, културолог.

Гимназију је завршио у Никшићу, а потом Филозофски факултет у Београду 1959. године, где је магистрирао 1967, а докторирао 1971. године. Ужа специјализација му је била теорија и социологија културе, социологија слободног времена и социологија уметности.

Био је редовни професор Факултета политичких наука у Београду. Предавао је на предметима: Теорија културе, Социологија културе, Културна политика, Јавно мњење. Био је дугогодишњи шеф Катедре за новинарство и политичку социологију. Држао је предавања и на редовним и на последипломским студијама. Био је руководилац смера Социологија културе и културна политика на постдипломским студијама Факултета политичких наука, где је држао предавања из предмета Феномени модерног света.

Био је професор на Факултету драмских уметности и Факултету ликовних уметности у Београду на предмету Социологија уметности, на Филолошком факултету у Београду на смеру Социологија језика и књижевности последипломских студија на предмету Социологија масовних комуникација и на последипломским студијама Архитектонског факултета у Београду на предмету Култура урбаног времена. Предавао је Теорију културе на Факултету политичких наука у Подгорици и Факултету визуелних умјетности. Десет година провео је као предавач Социологије културе на Филозофском факултету Универзитета Црне Горе у Никшићу.

Радио је и као југословенски дописник француског часописа за светску политику Democratie Nouvelle (Нова демократија). Био је уредник едиције „Култура и друштво” (ИП „Вук Караџић”, Београд) и библиотеке „Поента” (ИП „Унирекс”, Никшић). Студијски је боравио у Паризу од 1972. до 1973. године, а у Њујорку 1986, 1992. и 2006. године. Последњих година свог живота предавао је Социологију умјетности на Факултету умјетности на Универзитету Доња Горица у Подгорици.

Аутор је око 300 научних, 150 стручних радова и 15 научних пројеката.

Нека од његових најзначајнијих дела су ,,Култура слободног времена”, ,,Метармофозе игре”, ,,Искушења слободног времена”, ,,Усуд игре”, „Недоумице око културе“, „Лавиринт културе“, „Под знаком питања“, „Кроз црвено“, „Култ – ура“, „Ноћна мора“, „Извештај из луднице“, „Разбијено огледало“, „Лексикон културологије“, „Тишина доколице“, „Игра или ништа“, „Парадокси медијске слободе“, „Молитве осаме“, „Геометрија мишљења“.

У октобру 2023. године објавио је књигу под насловом „Тајне дијалога“.

Добитник је неколико награда: за допринос развоју хумора и сатире „Ђорђе Фишер“ 2012. године, за теоријски приступ сатири „Радоје Домановић“ 2016. године, за животно дело за хумор и сатиру ,,Типар” 2016 , награду за студију ,,Парадокси медијске слободе” часописа Dialogos, као најбоље дело у региону из теорије медија 2015. године и многих других. Добитник је звања Витез позива 2021. године, који додељује Лига експерата.

Био је члан српског жирија Савета за борбу против корупције, који додељује награду ,,Верица Бараћ” , члан жирија Лиге експерата-ЛЕX који додељује награду Витез позива, као и члан Удружења књижевника Србије.

Related Posts