Вести

Универзитет у Београду и НАЛЕД покрећу „берзу пракси” за студенте у 300 компанија, локалних самоуправа и НВО

Универзитет у Београду, као најстарија институција високог образовања у Србији, и НАЛЕД, као највећа независна приватно-јавна асоцијација, потписали су данас Споразум о сарадњи у свечаној сали Ректората, којим се успоставља институционални оквир за покретање заједничких иницијатива усмерених на унапређење међународне конкурентности Србије, сврсисходније повезивање науке и привреде и развој економије која ће бити заснована на извозу памети, уместо извозу паметних.

Споразум, између осталог, предвиђа успостављање берзе стручних пракси која ће омогућити студентима основних и последипломских студија да стекну прва пословна искуства у више од 300 мултинационалних и домаћих компанија, локалних самоуправа и организација цивилног друштва које НАЛЕД окупља у чланству и на тај начин повећају своје шансе да се запосле у струци, али и остану да живе и раде у нашој земљи.

– Желимо да оснажимо везе између академске заједнице, привреде и државне управе, као и да пружимо прилику нашим студентима да стекну драгоцена радна и животна искуства на праксама у чланицама НАЛЕД-а. Посебно желимо да дамо допринос јачању наше привреде и унапређењу њених капацитета, што је и суштина такозване „треће мисије” Универзитета – рекла је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Жељко Томић, председник НАЛЕД-овог Савеза за еУправу и директор компаније ОСА рачунарски инжењеринг каже да је кроз различите програме стручне праксе и студентска такмичења у организацији НАЛЕД-а у протеклих 10 година прошло готово 200 студената, а да је данас више од четвртине запослених стручњака у овом удружењу почело управо на овај начин. Важна је и улога академске заједнице у осмишљавању реформских инцијатива.

– Активније укључивање професора, сарадника и студената у јавно-приватни дијалог и активности НАЛЕД-а на спровођењу истраживања и анализа, допринеће квалитету практичних политика и успеху реформи за које се залажемо. Добар пример је реформа паушалног опорезивања на којој смо сарађивали са Факултетом организационих наука, а која је донела предвидивост пословања за 100.000 паушалаца, или програм Стартуј легално на чијем осмишљавању смо радили са Факултетом политичких наука – истиче Томић.

Декан ФПН-а Драган Симић, говорећи о досадашњој сарадњи са НАЛЕД-ом, истакао је програм летње праксе за младе политикологе и израду заједничке анализе пореског оптерећења почетника у пословању на основу које је Влада покренула програм Стартуј легално, а готово 1.000 младих и незапослених покренуло нови бизнис уз пореско ослобођење у првој години. Асистенткиња на ФОН-у и саветница у кабинету премијерке Светлана Јовановић, поред сарадње на реформи паушала издвојила је и заједничку организацију студентског такмичења на тему развоја безготовинског плаћања у Србији – неке од најбољих студентских идеја нашле су своје место и у Националном програму за сузбијање сиве економије Владе Србије.

Потписивањем споразума, Универзитет у Београду је, поред осам факултета и три научне институције, постао 12. почасни члан НАЛЕД-а из академске заједнице.

Извор: naled.rs

 

Related Posts