Вести

Одржан други дан семинара „Дани јавних политика“

Прво предавање другог дана семинара је одржала председница Групе за анализу и креирање јавних политика (ГАЈП) МА Тамара Вуков која је говорила о родно одговорном буџетирању. „Родно буџетирање представља нови приступ у изради буџета, где се у обзир узимају стварне потребе грађана и грађанки. Овакво буџетирање није дељење буџета пола – пола нити је усмерено само ка женама“, изјавила је Вуков. Она је нагласила да је Министарство финансија донело План увођења родно одговорног буџетирања у поступак примене и доношења буџета Републике Србије за 2017. годину.  Такође, додала је да код нас постоје двадесет осам директних корсника буџета као што су Народна скупштина, министарства итд. „Најбитнија ствар код родног буџетирања јесте да оно не захтева нова буџетска средства него другачије распоређена постојећа. Циљ овог буџетирања је транспарентност, демократизација и смањење дискриминације“, нагласила је Вуков.

Др Горан Миловановић из Data Science заједнице Србије је на другом предавању говорио о анализи садржаја на социјалним мрежама и упознао учеснике семинара са темом „Data Science и Big Data“. Он је кроз приказ анализе начина на који је Србија репрезентована у онлајн медијима на енглеском језику указао на то да ће за специфичне садржаје увек постојати одређени термини који ће се најчешће појављивати. „Садржај на социјалним мрежама се пласира на начин да се неструктуирани текст, који људски мозак лакше препознаје,  мапира математички у структуру  јер компјутер може много брже да ради са гомилом текстова“, објаснио је др Миловановић. Он се осврнуо и на примене и последице Data Science процеса указујући на то да би на пример развијање система који прати све захтеве администрације одређене државе имао за последицу могуће сајбер нападе који би проузроковали огроман хаос у државној администрацији.

Предавање на тему „Јавне политике између слободе избора и регулације“ је одржао МА Никола Јовић са Факултета политичких наука. „Када дођете у ситуацију да доносите одлуке, највећа тензија је увек она између слободе избора и регулације. Чак и у најлибералнијим земљама присутан је све већи тренд регулација које задиру у слободу појединаца“, казао је МА Јовић. Он је навео да држава која се превише меша кроз регулације може да има за последицу смањење осећања одговорности код грађана. Додао је да један од разлога због којег се мало бавимо регулацијама тај што њихови ефекти делују много мање страшно него када грађани чују да ће доћи до подизања пореза или повећања јавне потрошње. „Јавне политике које се у својим спровођењима ослањају на регулације морају бити сразмерне, да погађају искључиво таргет групу, буду засноване на проверљивим и потпуним подацима и непрестано евалуиране“, подвукао је МА Никола Јовић.

Последње предавање другог дана семинара одржала је уредница Нове економије Биљана Степановић из Business Info Group-е која је говорила о могућностима запошљавања младих који немају страначку везу и нису страни инвеститори. „Прво што треба да урадите је да озбиљно размислите да ли хоћете да радите ултимативно и безусловно. Није неопходно да се почне од онога шта је ваш сан, важно је да се почне“, казала је Степановић. Она је такође дала савете и сугестије о којима млади треба да размишљају у њиховој потрази за праксама и запослењем. „Када размиљшате где ћете да одете, запитајте се на коју страну желите да кренете. Не би требало да се питате да ли ће вам ваш рад бити плаћен. Важно је да знате да ништа није бесплатно и да ћете кроз таква искуства стећи важне контакте, упознати људе и успоставити пословне везе“, оценила је Биљана Степановић.

Традиционални семинар „Дани јавних политика“ је затворен обраћањем председнице ГАЈП-а МА Тамаре Вуков која се захвалила спонзорима, Центру за јавну управу, локалну самоуправу и јавне политике ФПН-а на још једној сарадњи, Факултету политичких наука као и Конрад Аденауер фондацији, а затим је уследила додела сертификата свим полазницима.

 

dscn5809 dscn5787 dscn5785 dscn5782 dscn5766 dscn5763 dscn5753 dscn5752