Вести

Др Деспот Ковачевић добитник награде Фондације „Миодраг Јовичић”

Добитник награде за 2020. годину Фондације „Миодраг Јовичић” за одличан докторски рад и допринос у области уставног права и политичког система је асистент Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Деспот Ковачевић.

На свечаној додели награде на Правном факултету Универзитета у Београду говорили су председник Управног одбора Фондације професор др Јовица Тркуља, управитељ Бранка Јовановић и чланови професор др Момир Милојевић, адвокат Слободан Марковић и професор др Драгољуб Поповић.

Професор др Јовица Тркуља поздравио је присутне и осврнуо се на лик и дело угледног академика Миодрага Јовичића. „Данас смо се окупили да 21. годишњицу смрти Миодрага Јовичића обележимо свечаним уручивањем награде Фондације која носи његово име и да се тим поводом сетимо његовог светлог лика и богатог дела“ , рекао је професор Тркуља.

Професор др Драгољуб Поповић изнео је образложење једногласне одлуке жирија о додели награде, истичући да се првенствени допринос дисертације др Деспота Ковачевића „Институционализације партија и партијских система у земљама бивше СФРЈ“ налази у научној области политичких наука, али и у ужој области политиколошко-социолошких студија. „Ковачевићев рад краси јасан и разговетан начин казивања, пробрана анализа, али и свестрано критичко испитивање и добрих и спорних страна појединих теорија о институционализацији партија и партијских система. Жири је закључио да дисертација Деспота Ковачевића представља веома оригинално научно дело. Она спада у понајбоље одбрањене докторске дисертације у последње две године у Србији из области уставног права и политичког система”, истакао је проф. Поповић. Он је додао да се садржином и формом ова дисертација сврстава у солидне теоријске радове који имају висок домет, али и нагласио да дисертација има низ додирних тачака са стваралаштвом академика Миодрага Јовичића, што жири посебно истиче.

Добитник награде др Деспот Ковачевић истакао је захвалност због добијене награде. „Хвала Управном одбору на части, али и на обавези да будем добитник ове награде, јер ћу у наредним годинама морати још више да радим, али и што боље да пишем како бих оправдао признање коју сам добио, јер је заиста изузетна част добити награду за свој докторски рад”, рекао је др Ковачевић. Он сматра да оваква признања нису додељена само кандидату, већ и његовом ментору. „Можда је јавна одбрана докторског рада заиста посвећена у потпуности кандидату, због година уложених у неки рад и великих емоција, међутим, када стигне награда за један докторски рад, награђен је и текст тог докторског рада, али и сав труд који је уложен и од стране кандидата, али и од стране његовог ментора. Овом приликом, поред захвалности Управном одбору који ми је пружио велику част, велику захвалност дугујем и мом професору и ментору др Славиши Орловићу“, закључио је Ковачевић.

Деспот Ковачевић одржао je пригодну беседу о развоју идеја о политичким партијама, развоју партијског плурализма са освртом на критике политичких партија данас и алтернативе које се јављају као изазов политичким партијама.

Награду Фондације „Миодраг Јовичић” др Деспоту Ковачевићу уручила је управитељ Фондације Бранка Јовановић.

Овогодишња награда додељена је најбољем урађеном докторском раду из области уставног права и политичког система који је одбрањен у академској 2018/19. и 2019/20. години.

Фондација „Миодраг Јовичић” основана је 2000. године са циљем да очува успомену на академика Миодрага Јовичића и унапреди изучавање научних области којима се он бавио.

Related Posts