Eduroam

eduroam_trans_450pix

 

eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na fakultetu.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Eduroam je osim u Srbiji dostupan u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde. (https://monitor.eduroam.org/map_service_loc.php)

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.

Pristup Internetu putem eduroam-a je jednostavan. Potrebno je samo jednom izvršiti podešavanje na korisničkom uređaju. Uputstva za korišćenje i pristup eduroam servisu možete naći ovde. (http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html)

Naša preporuka je da vaš bežični uređaj (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.) konfigurišete za upotrebu eduroam servisa korišćenjem eduroam CAT instalera. Potrebno je da odete na zvaničnu stranicu eduroam CAT (https://cat.eduroam.org/) i izaberite opciju “download your eduroam installer”. Na taj način će vam se pojaviti lista institucija koje već koristi ovaj alat. Potrebno je da odaberete Faculty of Political Sciences čime pristupate potrebnoj verziji instalera.

Nakon instalacije jedino vam ostaje da se ulogujete korišćenjem fakutetskog korisničkog imena i lozinke. Potrebno je da unesete korisničko_ime@oznaka_ustanove npr. pera@fpn.bg.ac.rs. U slučaju da ste student unosite korisničko ime i lozinku koju koristite za fakultetski informacioni sistem i pozivate se na server student.fpn.bg.ac.rs što bi na primeru izgledalo ovako: pera@student.fpn.bg.ac.rs