Modul: međunarodna bezbednost

Studentima ovog programa predavaće vodeći stručnjaci za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Oni imaju priliku da studiraju zajedno sa odabranom grupom polaznika među kojima dobar deo njih već radi u sektoru bezbednosti ili u istraživačkim centrima. Cilj programa je da studenti savladaju metode i koncepte koje će moći da primene u sistemu bezbednosti, diplomatiji, institutima, fakultetima, međuvladinim organizacijama ili istraživačkim centrima. Uspešnim završetkom studija, studenti postaju deo izuzetne alumni mreže koja ima svoje predstavnike u državnim institucijama, medijima, nevladinom sektoru, međunarodnim organizacijama i privredi. Kao polaznici ovog programa studenti se mogu prijaviti za stipendiju koju dodeljuje misija OEBS u Srbiji. Konkurs za 2019/20. godinu je raspistan i detaljne informacije pogledajte na sledećem linku: http://www.fpn.bg.ac.rs/27549

Predavači: prof. dr Miroslav Hadžić, prof. dr Bogoljub Milosavljević, prof. dr Dragan Simić, prof. dr Radmila Nakarada, prof. dr Daša Duhaček, prof. dr Siniša Tatalović, prof. dr Nemanja Džuverović, prof. dr Filip Ejdus, mr Sonja Stojanović i drugi gostujući predavači iz zemlje i inostranstva.

Saradnici: Marko Kovačević (MA, doktorand) i Tijana Rečević (doktorand).

Voditelj programa: prof. dr Filip Ejdus

Obavezni predmeti:

Regionalna bezbednost; Sekuritizacija i desekuritizacija

Izborni predmeti:

Savremene teorije bezbednosti, Savremene teorije međunarodnih odnosa, Bezbednost pojedinca, države i društva, Spoljnopolitička analiza, Spoljna i bezbednosna politika SAD, EU kao globalni akter, Sistem UN, Savremeno delovanje međunarodnih organizacija; Rod i bezbednost.

Master iz Međunarodne bezbednosti omogućiće vam:

  • snažno utemeljenje u savremenim studijama bezbednosti;
  • širok dijapazon novih koncepata i analitičkih instrumenata za bolje razumevanje ljudske, nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti;
  • nove veštine koje će vas pripremiti za karijeru u oblasti nacionalne i međunarodne bezbednosti;
  • metodološke alatke za samostalni istraživački rad;
  • poznanstva unutar zajednice istraživača i odlučilaca u sektoru bezbednosti.

Uslovi za prijavu:

Odgovarajuće visoko obrazovanje iz društveno-humanističkih oblasti. Odlično poznavanje engleskog jezika.
Za sve studente se organizuje prijemni ispit i organizuje razgovor sa komisijom koja na osnovu svih elemenata donosi odluku o izboru kandidata.
Svi kandidati koji konkurišu na master akademske studije Međunarodne bezbednosti mogu odvojeno da konkurišu i za stipendiju OEBS-a koja pokriva troškove školarine. Kao polaznici ovog programa studenti se mogu prijaviti za stipendiju koju dodeljuje misija OEBS u Srbiji.

Svi zainteresovani za stipendiju misije OEBS treba odvojeno da se za nju prijave. Više informacija o konkursu za ovu stipendiju biće dostupno uskoro kako na ovom sajtu tako i na sajtu misije OEBS.

  • Rok za prijavu na konkurs FPN je 27. septembar 2019.

Polaganje prijemnog ispita

Literatura za prijemni ispit: Filip Ejdus, Međunarodna bezbednost: teorije, sektori i nivoi, Službeni glasnik, Beograd, 2012.
(knjiga dostupna u skriptarnici Fakulteta političkih nauka)

Prijemni ispit se sastoji iz dva dela. Prvi deo obuhvata prevod teksta sa engleskog nasrpski jezik;  drugi deo podrazumeva pisanje eseja na zadatu temu koja se tiče međunarodne bezbednosti. Prijemni ispit ukupno traje 90 minuta. Nakon prijemnog ispita biće održan intervju sa kandidatima.

Termin prijemnog ispita je 03.10.2019. godine u 18:00 časova, slušaonica 3

Za više informacija, zainteresovani mogu doći sredom od 13 do 14,30 časova u kabinet 99 ili kontaktirati Marka Kovačevića (marko.kovacevic@fpn.bg.ac.rs).

Sve dodatne informacije o programu, predavačima, konkursu za upis, stipendiji i iskustvima bivših studenata možete pronaći na stranici: http://www.medjunarodnabezbednost.com

 

Studijski program je akreditovan 2015. godine.

Semestar: 1
PREDMET SEMESTAR STATUS ČASOVI (P+V) ESPB
Reforma sektora bezbednosti 1 obavezan 2+1 6
Master seminar 1 obavezan 6
Izborni blok 1 (bira se 18 ESPB)
PREDMET SEMESTAR STATUS ČASOVI (P+V) ESPB
Regionalna perspektiva mira i sukoba 1 izborni 2+1 6
Sekuritizacija i desekuritizacija 1 izborni 2+1 6
Savremene teorije bezbednosti 1 izborni 2+1 6
Rod i međunarodna bezbednost 1 izborni 2+1 6
Teorije i tipologije sukoba 1 izborni 2+1 6
Semestar: 2
PREDMET SEMESTAR STATUS ČASOVI (P+V) ESPB
Regionalna bezbednost 2 obavezan 2+1 6
Završni rad 2 obavezan 12
Izborni blok 2 (bira se 12 ESPB)
PREDMET SEMESTAR STATUS ČASOVI (P+V) ESPB
Evropska unija kao globalni akter 2 izborni 2+1 6
Evroatlantska bezbednost 2 izborni 2+1 6
Međunarodni regionalizam i interregionalizam 2 izborni 2 6
Politička regulacija etničkih sukoba i odnosa 2 izborni 3 6
Upotreba sile u međunarodnom pravu 2 izborni 2+1 6