Унија студената социјалног рада

 

Унија студената социјалног рада (УССР) је невладина студентска организација која своје постојање бележи од 2002.године. Организација се бави актуелним проблемима из области социјалне политике и социјалног рада, али и темама из поља културе и друштва.

Ова организација студентима пружа могућност бављења волонтерским радом у многобројним установама и институцијама социјалне заштите, те тако студенти стичу практична знања. Поред тога, УССР има отворену сарадњу са невладиним организацијама (Дај ми руку, Старији брат, старија сестра), путем праксе учествују у пројекту Подршка у учењу у оквиру кога помажу малишанима ромске националности да савладају потешкоће које им се намећу приликом учења, као и са другим студентским организацијама са којима успешно реализују акције попут Осмех за Космет, Чепом до осмеха. Поред широког спектра који нуди УССР, чланови УССР-а су већ четири године редовни учесници Регионалних конгреса студената социјалног рада. Наиме, Први регионални конгрес је одржан у Загребу 2013, након тога је уследила Љубљана 2014, а затим Мостар 2015. Године 2016. част одржања Конгреса је припала нашем Београду. На ИВ Регионалном конгресу је учествовало осам универзитета из региона (Подгорица, Сарајево, Мостар, Бања Лука, Загреб, Скопје, Љубљана и Београд) и то 44 учесника, а циљ је био да се студенти упознају са актуелним проблемима у својим земљама, као и начин на који свака од њих успева да се избори са истим.

       Наиме, централна тема Конгреса одржаног у Београду је била ,,Социјални рад и улога НВО”, а у оквиру ње смо обрађивали теме:

1) Социјални рад и улога НВО у актуелном таласу миграције;

2) Социјални рад и улога НВО у борби против насиља над женама;

3) Социјални рад и улога НВО са корисницима психијатријских установа.

       Поред излагања на факултету, учесници су имали прилику да обиђу установе и институције социјалне заштите у којима су могли да се упознају са радом Центра за социјални рад општине Палилула, НВО 484, Аутономног женског центра, радом удружења Душа које окупља кориснике психијатријских установа и чланове њихове породице. Тим поводом су чланови удружења ,,Душа” одржали представу у амфитеатру нашег факултета, а након тога испричали животно искуство. Такође, у оквиру тродневног одржања Конгреса смо одржали три радионице које су водили стручњаци који се професионално тим темама и баве. Наш пројекат је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Факултет политичких наука, а велику захвалност Унија студената социјалног рада дугује сјајним уводничарима, професорима и асистентима са катедре за социјалну политику и социјални рад

Тренутно руководство чине:

председница Зорана Станојловић, студенткиња 3. године;

потпредседница Катарина Стевановић, студенткиња 3. године;

секретар Милица Вукадиновић, студенткиња 2. године;

благајник Миона Гајић, студенткиња 4. године.

Управни одбор чине:

Зорана Станојловић, студенткиња 3.године;

Јелена Јанакиевска, студенткиња 3. године;

Катарина Стевановић, студенткиња 3.године;

Милица Поповић, студенткиња 3.године.

Надзорни одбор чине:

Даринка Мајсторовић, студенткиња 2. године;

Бранко Вранешевић, студент 3. године;

Ања Зечевић. студенткиња 3. године.

facebook страница:

https://www.facebook.com/Unija-Studenata-Socijalnog-Rada-FPN-1548282165434389/?ref=ts&fref=ts

website:

www.svestosocijalnom.simplesite.com

instagram:

https://www.instagram.com/ussrfpn/?hl=en