Вести

,

Предавање Борка Стефановића на тему ,,Улога Конгреса у америчком политичком систему на примеру стварања српског кокуса“

Центар за студије Сједињених Америчких Држава на Факулету политичких наука организовао је предавање Борка Стефановића на тему ,,Улога Конгреса у америчком политичком систему на примеру стварања српског кокуса“.

Борко Стефановић истакао је да му је велико задовољство што може да разговара о овој теми, о којој је недавно објавио и књигу ,,Депеша Вашингтон – како је прављен српски кокус у америчком Конгресу“, са студентима Факултета политичких наука. „Осећам част и привилегију што сам међу студентима и професорима који много знају о америчким студијама. Пре него што сам отишао имао сам теоријско знање о америчком систему, али тек након мог одласка схватио сам како Конгрес заиста функионише у пракси“, нагласио је Стефановић. Додао је да је отишао у Америку као професионални дипломата без подршке иједне партије.

Појаснио је да систем функционише тако што се конгресмен бира на две године и само прву годину дана ради ефикасно док се другу годину припрема за предстојеће изборе и држи говоре у свом дистрикту. „Дипломатија се доживљава као гламур, није исто бити дипломата у Риму или Лисабону, као што је у Вашингтону. У Америци дипломата мора доста да ради, иде на састанке и да се бори за оно шта представља“, указао је Стефановић. Неопходно је првенствено разумети начин на који функционишу њихове институције и након тога пронаћи слободно место под сунцем за једну малу Србију, закључио је Борко Стефановић.

 

 

 

Related Posts