Вести

,

Додељена Награда др Предраг Симић за 2018. годину

На Факултету политичких наука у петак, 19. јануара, одржана је додела Награде др Предраг Симић за 2018. годину, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне  иницијативе. Награда је намења аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници Награде др Предраг Симић су: Катарина Павловић (прва награда), Стефан Симић (друга награда) и Страхиња Обреновић (трећа награда). Као уводничари су на церемонији доделе награде говорили амбасадорка Републике Словачке Њена Екселенција госпођа Дагмар Репчекова и проф. др Дарко Надић, продекан за развој Факултета политичких наука, који је прогласио победнике.

Након доделе награда, представљена је књига „Спајајући исток и запад: Споменица др Предрага Симића“ коју је припредила др Јасминка Симић. О књизи су говорили др Благоје Бабић са Института за међународну политику и привреду и приређивач, др Јасминка Симић. Зборник је могуће пронаћи у свим књижарама Службеног гласника. Након тога, меморијално предавање одржао је др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије,

,,Навршава се три године од када нас је физички напустио Предраг Симић, али он и даље живи са нама кроз његова дела, која ћемо проучавати, и која ће служити као инспирација будућим генерацијама“, истакао је професор Дарко Надић. Он је додао да је професор Симић био учитељ енергије, да су се његова предавања могла чути како у ходницима факлутета и кабинету, тако и на формалним предавањима. Својим излагањем, као и хумористичком нотом успевао је да заинтересује студенте за материју којом се бавио.

Амбасадорка Републике Словачке Њена Екселенција госпођа Дагмар Репчекова нагласила је да је стекла пуну представу о професору Симићу као изузетном предавачу и стручњаку, дипломати и човеку, иако никада није имала прилику да га лично упозна. ,,Био је велики човек са великим срцем, и остаће велики пример за нас,“ закључила је Екселенција госпођа Дагмар Репчекова.

,,Имао је вишак васпитања, преузимао је на себе мноштво обавеза, које је са великим успехом обављао, али нажалост није успео да сачува своје здравље,“ изјавио је др Благоје Бабић. Он је рекао да нема тежег посла него да учитељ испраћа свог ученика на пут без повратка, али ни веће радости када ученик надмаши своје учитеље, рекапитулирајући огроман допринос који је у својим радовима проф. др Предраг Симић пружио изучавању Народне Републике Кине.

Као хроничар друштвених догађаја допринео је бољем разумевању политичких и људских односа који су имали изузетан утицај на обликовање савременог света који на нас све утиче. ,,Зборник „Спајајући исток и запад“ чини опус дела Предрага Симића које нам је он током своје, скоро четири деценије дуге каријере, оставио у наследство,“ закључила је Јасминка Симић.

,,Задовољство ми је што имам прилику да одржим  меморијално предавање у спомен покојног професора Предрага Симића који је осим што је био мој драг пријатељ истовремено био врстан политиколог и историчар,“ навео је др Миле Бјелајац. Он је додао да су му најдрагоценији тренуци били размењивање идеја и искустава са професором Симићем. Бјелајац је одржао меморијално предавање са нарочитим освртом на допринос проф. др Предрага Симића проучавању догађаја из друге деценије 20. века и покушаја употребе историјских аналогија и банализација у анализи догађаја на Балкану током 1990их година од стране западних актера.


Related Posts