Вести

,

Свечано отворен Центар за руске студије Факултета политичких наука и потписан Меморандум о разумевању са МГИМО

На Факултету политичких наука су у недељу 25. фебруара 2018. године одржане две важне свечане церемоније. Најпре су декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић и проректор за науку престижног Московског државног института за међунродне односе (МГИМО) др Евгениј Кожокин потписали Меморандум о разумевању, који представља основу за развој сарадње у области науке и образовања између две институције. Непосредно након тога, свечано су отворене и просторије Центра за руске студије Универзитета у Београду Факултета политичких наука, који је званично основан прошле године.

Поводом отварања Центра за руске студије, проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука, први потпредседник Владе Републике Србије и Министар спољних послова Ивица Дачић, проф. др Синиша Атлагић, руководилац Центра за руске студије и проф. др Евгениј Кожокин, проректор за науку МГИМО-а, обратили су се присутнима нагласивши значај оснивања Центра који треба да приближи Русију студентима са научно-истраживачког аспекта.

Проф. др Драган Р. Симић је изјавио да је отварање Центра за руске студије веома значајно за факултет и за његове студенте, јер ће у будућности бити отпочета пракса студентских размена и заједничког рада на програмима мастер студија са партнерским институцијама из Руске Федерације, чиме ћемо пружити прилику што већем броју студената да употпуне своје знање о Русији.

,,Као некадашњи студент овог факултета и као министар спољних послова, сигуран сам да ће овај Центар допринети квалитету рада, унапређењу односа двеју земаља и да ће задовољити аспирације академских грађана посвећенијем изучавању српско-руских односа“, навео је Дачић.

Проф. др Кожокин је подсетио да је Србија одувек била посебна и веома значајна држава за Руску Федерацију због тога што делимо заједничку прошлост. Он је том приликом додао да нам у будућности тек предстоји интензивирање међусобних односа, активнијим ангажманом младих генерација.

,,Идеја о Центру је стара скоро деценију и по, знање студената је веома оскудно што се тиче Русије и управо је овај Центар јако битан како бисмо научну заједницу боље упознали са Руском Федерацијом. Овим отварањем се придружујемо великим светским универзитетима, и коначно се после петнаест година руски језик враћа на Факултет политичких наука“, истакао је проф. др Атлагић.

Министар спољних послова, Ивица Дачић, је након свечаног проглашења Центра за руске студије отвореним, поклонио неколико књига, које представљају преглед свих докумената о руско-српским односима још од средњег века.

Related Posts