Вести

,

Разговор о књизи „Идеје и идеали Ратка Божовића“

Разговор о књизи „Идеје и идеали Ратка Божовића“ је  одржан на Факултету политичких наука. О овом делу су говорили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и професори Факултета политичких наука проф. др Славиша Орловић, проф. ем. Вукашин Павловић, проф. др Неда Тодоровић, проф. др Јелена Ђорђевић, проф. др Сњежана Миливојевић, проф. др Зоран Стојиљковић, доц. др Сања Домазет, проф. др Добривоје Станојевић, проф. др Веселин Кљајић, као и проф. др Ратко Божовић, коме је књига и посвећена.

Уредник књиге проф. др Славиша Орловић је рекао да је Ратко Божовић један од професора због којих се уписује овај факултет и да о његовој каријери најбоље говори податак да је објавио око 50 књига. „Књига „Идеје и идеали Ратка Божовића“ је написана с љубављу у којој су 34 аутора указали поштовање професору Божовићу представивши једну идеју у његовом стваралаштву“, навео је професор Орловић.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић је истакао да је професор Ратко Божовић као предавач говорио другачије, слободно и отворено као и да представља особу изузетног образовања и ерудиције. „Професор Божовић ствара радост где год се појави и одликује га изузетан оптимизам. Велика нам је част што представљамо ову књигу“, казао је декан Драган Р. Симић.

Професор емеритус Вукашин Павловић се осврнуо на дела Ратка Божовић, истичући његов допринос култури толеранције, дијалога и компромиса. „Професор Божовић је нагласио да је најспорнији конфликт онај који тежи бесконфликтности и да се живот без конфликта претвара у беживотно бивствовање“, објасниио је професор Павловић.

Професорка др Неда Тодоровић је истакла да је текст који је она написала у овој књизи нека врста портрета професора Божовића. „Кроз креативни дијалог нас је научио како да будемо добри професори и што је важније бољи људи“, објаснила је професорка Тодоровић.

Према речима професорке др Јелене Ђорђевић оно што описује Ратка Божовића је да је он човек који никада није дигао руке од света у коме живи. „Ако желите да мењате свет Ратко Божовић ће вам кроз своје књиге показати где за то постоји потенцијал“, рекла је професорка Ђорђевић.

Професорка др Сњежана Миливојевић сматра да је професор Божовић држао предавања којима је свако желео да присуствује. „Научила сам од њега да се за изградњу бољег света треба борити стално, континуирано и на све могуће начине“, оценила је професорка Миливојевић.

Како наводи професор др Зоран Стојиљковић личност Ратка Божовића представља урбану легенду. „Кад сте шегрт свог мајстора имате неодољиву потребу да се докажете, тако се и ми често осећамо у друштву Ратка Божовића“, казао је професор Стојиљковић.

Доцент др Сања Домазет је описала Ратка као Сунце које је осветљавало тужне моменте у њеном животу. „Култура је одбрана од свега што је појефтинило и професор Божовић нас је научио како да не будемо јефтини већ отмени“, објаснила је професорка Домазет.

Професор др Добривоје Станојевић је нагласио да професор Ратко Божовић није од оних који причају само ради приче и да дијалог разуме као кружни ток речи. „Његов допринос сликовито се може дочарати измењеним цитатом Црњанског – Бескрајни медијски круг и у њему Ратко“, рекао је професор Станојевић.

Професор др Веселин Кљајић је испричао да је најзначајније предавање на којем је присуствовао било код Ратка Божовића. „Научили смо од њега о страсти, ерудицији, толеранцији и духовности, а касније смо му завидели на харизми, отмености, господству и чојству“, истакао је професор Кљајић.

Према речима професора Ратка Божовића увек остаје питање да ли чинимо за друштво све што можемо. „Кад студенти заћуте то није добар знак, али ви нећете бити побуњеници ако у вама нема побуњеничке снаге“, закључио је професор Божовић.

 


Related Posts