Вести

,

Oдржано предавање „Балкански сукоби- можемо ли превазићи терет прошлости“

Председник покрета Мост 21 из Босне и Херцеговине Амир Реко одржао је предавање „Балкански сукоби- можемо ли превазићи терет прошлости“  на Факултету политичких наука. Догађај у организацији Европског студентског форума је модерирала Исидора Мартиненко.

Говорећи о неопходном дистанцирању од афеката штетних по међуљудске односе, Реко је указао на тешко достижно рационално размишљање у стањима ратне психозе, те и након ње. „Наставља се са мржњом и на њој се и данас граде реторике на политичким сценама“ предочио је председник покрета Мост 21. Такође, скренуо је пажњу на потребу за већим медијским простором предвиђеним за теме попут сукоба из прошлости, колико год, како тврди, младе интересовала само будућност.

По његовим речима, демократија може доћи на Балкан тек за 40 година. „Она се мора неговати, а овде је и даље у фази злоупотребе сваког  њеног зачећа“ казао је Реко. У прилог тој тврдњи, председник покрета указао је и на један од фактора са највећом одговорношћу за поменуто стање- верске институције, које су допринеле удаљавању демократије од Балкана.

О релацији национализам- патриотизам, Реко је прокоментарисао како је у реду да појединци воле оно што они у бити јесу, али и да то не сме прећи у крајност анимозитета према ономе што је друга особа. „Љубав према своме није исто што и мржња према другом“ закључио је он. Како би се ставовске структуре модификовале потребно је знатно више дискусија и предавања сличних данашњем, додао је Реко.

Related Posts