Вести

,

Представљање публикације и дебата на тему „Перспектива европске социјалдемократије“:

На Факултету политичких наука одржано је представљање публикације и дебата на тему „Перспектива европске социјалдемократије“, коју су организовали Тимска иницијатива младих и Нови трећи пут. У улози дебатера нашли су се др Иван Стефановић и Бобан Стојановић, докторанд на Факултету политичких наука, док је догађај модерирао Димитрије Милић.

На почетку је аутор Димитрије Милић присутнима предствавио своју публикацију „Европске социјалдемократе на изборима – лекције и перспективе“ након чега је уследила дебата.

Др Иван Стефановић је анализирао економске утицаје на гласање, као и утицај који феномени попут технолошке револуције имају на њега. „Бирачи су постали несигурни по питању њихових радних места, с обзиром да су процењени ефекти информатичке револуције на нестанак радних места, у до сада невиђеном броју и кратком времену“ упозорио је Стефановић. Он је такође оценио да ће социјалдемократе имати проблем да се адаптирају овим процесима на старне начине који су карактеристични у потпуно другачијој економији.

„Добар део социјалдемократских вредности у Западној Европи је усповојен. Питања су сада пребачена на идентитет и имиграцију које су теме погодне за десне популисте“ оценио је Стојановић. Објаснио је да да због тога негативни резултати социјалдемократа на изборима не изненађују, јер главне теме које су заговарали нису одговарале овим партијама. „То су теме које више погодују Марин Ле Пен и Орбану и на основу којих они могу успешно генерисати гласове и подршку“ истакао је Бобан Стојановић.

 photo Vladimir Živojinović

photo Vadimir Živojinovic

photo Vadimir Živojinovic

photo Vadimir Živojinovic


Related Posts