Вести

Предавање професора Вамика Волкана на тему „Психоанализа у решавању етничких конфликта”

Драге колегинице и колеге,

Факултет политичких наука и Издавачка кућа CLIO позивају Вас на предавање професора Вамика Волкана на тему „Психоанализа у решавању етничких конфликта”. Уводну реч одржаће проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање ће се одржати у среду, 24. октобар 2018. године са почетком у 14.30 часова, у Центру за америчке студије Факултета политичких наука (Јове Илића 165, Београд).

 

Вамик Волкан

ИМИГРАНТИ И ИЗБЕГЛИЦЕ

(превела са енглеског Индира Фундук)

Вамик Д. Волкан, доктор медицине, научни сарадник Америчке психоаналитчке асоцијације, рођен је на Кипру. Пре него што је дошао у Сједињене Државе 1957. године, добио је медицинско образовање на Универзитету у Анкари, у Турској. Професор је емеритус на Универзитету Вирџинија, тренер и супервизор психоанализе у Вашингтонском психоаналитичком институту. Почетком осамдесетих година прошлог века професор Волкан био је члан, а касније и председавајући Комисије за психијатрију и међународну сарадњу при Америчком удружењу психијатара. Основао је Центар за проучавање интеракције човека и човековог ума на Медицинском факултету Универзитета Вирџинија.

У овој студији психоаналитичар Вамик Волкан, који је родни Кипар напустио као младић, излаже своја искуства и објашњава психологију имиграната и избеглица. У првом делу наводи примере који илуструју утицај трауматских искустава, затим питања у вези са идентитетом групе и образлаже како се трауме укључене у искуство имиграната и избеглица могу преносити са једне генерације на другу. У другом делу књиге аутор се фокусира на земље домаћине, разматрајући развој предрасуда и како страх од новодолазећих може да утиче на све, од међународне политике до начина на који се понашамо као појединци.

На јасан и разумљив начин, аутор говори о психолошким механизмима који постоје код појединаца и великих група, чије је разумевање важно за стварање одговарајућих и увремењених програма за пружање подршке избеглицама и њихову интеграцију у локалну заједницу.

Др Маша Вукчевић Марковић

 

За додатне информације можете се обратити на телефоне
(011) 3035 696 и 262 4344, или е-поштом на info@clio.rs

Related Posts