Вести

Свечано отворен Студентски привредни форум

Дводневни Студентски привредни форум, који се реализује по четврти пут у организацији Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ), свечано је отворен на Факултету политичких наука. Форум су отворили проф. др Дарко Надић, продекан Факултета политичких наука, проф. др Татјана Цветковски, помоћница министра просвете, Милан Савић, председник Студентске конференције универзитета Србије и Наталија Ристић, председница управног одбора ЦЕДЕМ-а.

Продекан Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић истиче да му је велико задовољство што на Форуму види велики број студената како са Факултета политичких наука, тако и са других факултета. „За предузетништво је најбитнија идеја, а студенти на овај начин имају одличну прилику да се повежу и размене своја размишљања“, указао је проф. др Надић.

Помоћница министра просвете проф. др Татјана Цветковски наглашашава важност оваквих скупова због младих јер на овај начин они лакше проналазе решења за своје будуће пројекте, а такође имају прилику и да чују од стручњака како све то изгледа у пракси. „Млади предузетници су једно од главних решења за незапосленост у Србији, али да би се кренуло у предузетништво неопходно је и формално знање које се стиче на факултету“, подсетила је др Татјана Цветковски.

Председник СКОНУС-а Милан Савић наводи да су они увек ту да помогну студентским организацијима које подстичу привредни развој младих, као и студентске праксе. „Ми подржавамо дуално образовање зато што је веома битно да млади стекну не само теоријска, већ и практична знања чиме би се смањило време које послодавци издвајају за додатну едукацију“, сматра Савић.

Према речима председнице управног одбора ЦЕДЕМ-а Наталије Ристић, циљ овог Форума јесте умрежавање младих како би се решио проблем незапослености у нашој земљи. „Надамо се да ћете током ова два дана прикупити знања која ћете моћи у будућности да искористите и упознате друге младе људе с којима ћете можда сарађивати“,  подвукла је  Наталија Ристић.

Прво предавање одржао је извршни директор за финансије Телекома Србије проф. др Миленко Џелетовић на тему „Пословање великих фирми“. „Бавити се ефикасно телекомуникацијама није лако, добри резултати се могу постићи само ако се права ствар уради на прави начин, а за то је потребан добар менаџмент“ , предочио је професор Џелетовић. Он је додао да није могуће успоставити систем без менаџмента, макар то био и микро менаџмент, бизнис плана, управљања, вођења и планирања. Менаџери су такође у обавези да преузимају и неке ризике, попут тржишних и кредитних. „Карактер власништва, било то приватно или државно, не мора нужно да опредељује успех једне компаније. Неопходно је обезбедити да тржиште само регулише односе колико је год то могуће, а да држава реагује тек када се укаже потреба за тим“ , закључује Џелетовић.


Related Posts