Вести

Додељена Награда др Предраг Симић за 2019. годину

Додела Награде др Предраг Симић за 2019. годину, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне  иницијативе одржана је на Факултету политичких наука. Награда је намења аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници Награде др Предраг Симић су: Марко Милисављевић (прва награда), Ивана Јанковић (друга награда) и Раде Црногорац (трећа награда). Као уводничари на церемонији доделе награде говорили су новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, амбасадорка Републике Словачке Њена Екселенција госпођа Дагмар Репчекова, проф. др Веселин Кљајић, продекан за студије II и III степена са Факултета политичких наука и асистент МА Милан Крстић у име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. Поред новчане награде амбасада Републике Словачке обезбедила је добитницима награде и учећше на годишњем GLOBSEC форуму који се одржава у Братислави.

У име Факултета присутним амбасадорима, професорима, члановима продице и студентима, обратио се проф. др Веселин Кљајић рекавши како се нада да ће ова награда охрабрити студенте да крену стопама др Симића у развоју аналитичке мисли. „Био је један од најбољих професора нашег Факултета. Студенти су то препознали и изузетно га ценили, можда и због тога што је и сам некада био „дете” Факултета политичких наука”,истакао је проф. Кљајић.

Др Јасминка Симић казала је како је додела награде сјајна прилика да се открију таленти који ће радити у области спољне политике Србије и балканских односа, у оним областима у којима је др Предраг Симић направио значајан допринос за живота. „Својим радовима и говорима током четири деценије дуге каријере, оставио је траг у науци. Међутим, њега је увек могао да разуме свако – од академика до обичног човека и у томе је његов велики значај”, објаснила је Јасминка Симић.

Амбасадорка Републике Словачке Њ.Е. госпођа Дагмар Репчекова присутнима је говорила о председавању Словачке ОЕБС-ом и стратегији која ће бити заснована на унапређењу мултилатерализма, дијалога и потреба људи у областима обухваћеним делањем ове организације. Амбасадорка је објаснила да ће фокус, у наредном периоду, бити на Западни Балкан и најавила неколико предстојећих заједничких пројеката Републике Словачке и Републике Србије. На самом крају, она је изразила задовољство што Република Словачка учествује у награђивању најталентованијих студената и на тај начин одржава сећање на изванредног професора др Симића.

Након доделе награда, присутнима се обратио научни саветник Института друштвених наука и некадашњи амбасадор у Немачкој и Великој Британији др Огњен Прибићевић, који је изразио велико задовољство што је имао ту привилегију да двадесет година буде близак пријатељ проф. др Предрага Симића. „Осим његових огромних домета на академском пољу, Предраг је пре свега био изузетан човек“, истакао је др Прибићевић. Он је одржао предавање на тему „Брегзита“ и његових рефлексија на европску политику. „Оно што се сада дешава у Великој Британији је крај једне епохе, крај неолибералног поретка. Више нема повратка на старо“, закључио је др Огњен Прибићевић.


Related Posts