Вести

Одржана панел-дискусија „Сарадња Кине са земљама Западног Балкана и Вишеградске групе“

Панел-дискусија на тему „Сарадња Кине са земљама Западног Балкана и Вишеградске групе“ одржана је на Факултету политичких наука. Говорници на панелу били су програмски директор Београдског фонда за политичку изузетност Марко Савковић, истраживач из Центра за европске студије Страхиња Суботић и програмски асистент Београдског фонда за политичку изузетност Стефан Владисављев.

Марко Савковић објаснио је да је Кина земља која се данас највише залаже за несметану слободну трговину на глобалном плану, а да притом баштини традиције комунизма и да је као таква једина конкурентна Сједињеним Америчким Државама и Европској унији. „Кина је једина земља која поседује глобалну стратегију првенствено усредсређену на економско повезивање односно на изградњу коридора који ће олакшати трговину“, додао је Савковић. Он је подсетио да ми не разумемо политичку културу Кине, као и да су културне везе нису развијене у довољној мери, упркос свим програмима размене и сарадње – што је свакако нешто на чему треба радити. „Пред нама је дуг пут учења о томе шта је Кина и шта жели да буде у 21. веку, који је према једној општој оцени – век Азије“, закључио је Савковић.

„Србија је, према свим параметрима у односима са Кином, испред осталих земаља Западног Балкана, било да је политички, економски или културолошки аспект у питању“, изјавио је Страхиња Суботић. Велику улогу у односу Србије и Кине има то што је Кина прихватила став Србије о Косову, као и то што политичке елите у Србији имају позитиван однос према Кини. „У свим докуметнима Србија се обавезала да ће се усаглашавати са спољном политиком Кине – првенствено око проблема који се тичу Јужнокинеског мора, али и да ће се договарати када су у питању декларације Уједињених нација“, оценио је Суботић. Он је указао како је Србија прва потписала стратешко и свеобухватно партнерство са Кином и да анализе показују да партнерства те врсте могу представљати значајан индикатор у анализи спољне политике Кине.

Стефан Владисављев истакао је да након осврта на земље Западног Балкана треба говорити о томе какав однос са Кином имају земље Вишеградске групе – Словачка, Чешка, Пољска и Мађарска. „Што се тиче Словачке она има најмање развијене трговинске односе са Кином и ове године су се обавезали на увођење такозваних скрининг механизама, какви постоје у другим земљама Европске уније, не би ли заштитили своје интересе и безбедност од кинеског утицаја кроз бројне инвестиције“, изјавио је Владисављев. Он је предочио како је од свих земаља Вишеградске групе Мађарска њен највећи партнер,  док друге земље имају одређене видове сарадње са Кином, али не толико вредне помена. Од свих земаља са којима Мађарска има сарадњу сваке године Кина је на трећем или четвртом месту. „Велики утицај на међународне односе Кине има кампања коју спроводе Сједињене Америчке Државе, а тиче се компаније Huawei и контраверзи које прате њене утицаје на међународном пољу, као и оптужби за прислушкивање зарад ширења кинеског утицаја. Међутим, ми сматрамо да за сад у Србији не постоји бојазан од тога“, нагласио је Владисављев.

 

 

Related Posts