Вести

Одржана трибина на тему „Ко је крив за насиље међу вршњацима?”

Трибина на тему ,,Ко је крив за насиље међу вршњацима?“ у организацији Уније студената социјалног рада, одржана је на Факултету политичких наука (ФПН). На трибини говорили су проф. др Невенка Жегарац са ФПН-а, Наташа Раичевић из Центра за социјално превентивне активности ГРиГ и Милан Радовановић из Дефектолошког саветовалишта ЕНТЕРА.

Уводну реч имала је професорка др Невенка Жегарац. ,,Иако вршњачко насиље постоји одвајкада и сви смо се с њим суочили, тек од скора смо кренули озбиљније да се бавимо њиме“, истакла је професрка Жегарац. Она је додала и да у Србији 30 одсто деце између 13 и 15 година пријави неки облик вршњачког насиља, који је и даље доста испод светског просека, а који износи 50 одсто.

,,У основи виртуелне зависности, пре свега мушкараца, лежи малтретирање. Они се ту осећају сигурно“, предочио је Радовановић из Дефектолошког саветовалишта ЕНТЕРА. Радовановић је истакао да у основи зависности од интернета лежи вршњачко насиље, као и да не постоји адекватна реакција родитеља на ту врсту насиља.

,,Код нас по одељењу је једно до ниједно дете ,,насилник“ – та бројка није толико алармантна, али облик насиља јесте, док је одговор још проблематичнији“, нагласила је Раичевић, која се присутнима обратила у име Центра за социјално превентивне активности ГРиГ. Она је указала да се најбољи резултат постиже када се проблем решава овде и сада, када се родитељи не мешају.

Модераторка трибине била је Софија Недељковић из Уније студената социјалног рада ФПН-а.

 

Related Posts