Вести

Oдржана дебата „Европске интеграције Србије ‒ десет година након подношења захтева за чланство“

Поводом представљања публикација „Европа за мене“ и „ЕУ појмовник“, одржана је дебата на тему „Европске интеграције Србије ‒ десет година након подношења захтева за чланство“, у организацији Факултета политичких наука (ФПН) и Европског покрета у Србији (ЕПуС).

На дебати су говорили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. господин Сем Фабрици и генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић. Модератор скупа био је проф. др Дејан Миленковић.

Проф. др Драган Р. Симић пожелео је добродошлицу гостима и студентима и изнео кратку биографију господина Фабриција. „У оквиру пројекта „Европа за мене“, који је реализован у сарадњи Факултета политичких наука, Европског покрета у Србији и уз подршку Делегације ЕУ, састављен је зборник радова и практичних предлога који се тичу даље перспективе интеграција ЕУ, као и превазилажења проблема који се у том процесу појављују ‒ као што су корупција, одрживи развој, криминал и други“, истакао је проф. др Симић. Декан је додао да су у пројекту учествовали и други факултети Универзитета у Београду попут Правног, Економског, Географског и осталих, али и други приватни и државни универзитети у Републици Србији. „Текстови аутора из публикације „Европа за мене“ могу да пруже велику помоћ истраживачима чија је област интересовања однос ЕУ и Србије. Такође, резултати до којих су поједини аутори дошли могу да буду ослонац за даље односе у будућности“, рекао је декан Симић и изразио велику захвалност донацији ЕУ за Пројекат, као и госпођи Дубравки Савић и Њ.Е. Сему Фабрицију на успешној сарадњи.

Њ.Е. господин Сем Фабрици истакао је да факултети стварају људе различитих профила који ће у будућности преузети ствар у своје руке. „Није довољно да једна држава званично постане чланица ЕУ, већ је много важније да се друштво те државе интегрише заједно са њом. Оно што је велики задатак за Србију у наредном периоду јесте питање владавине права и решење дијалога са Приштином“, рекао је Њ.Е. Фабрици. Он сматра да је у процесу придружења Србије неопходна снажнија регионална сарадња и додао да уколико се реформе спроводе садржајније, веће су шансе за чланство. Њ.Е. господин Фабрици истакао је да је ЕУ главни економски партнер Србије, као и да је од периода либерализције виза односно од 2009. године, ЕУ отворенија за заједничку сарадњу. „Имате прилику да као студенткиње и студенти Факултета политичких наука учините нешто за своју земљу. Свако од вас треба себи да постави питање да ли је данас на неки начин допринео процесу интергација Србије у ЕУ“, подвукао је господин Фабрици.

„Разлог због ког смо се одлучили за реализацију Пројекта јесте чињеница да код грађана Србије  постоји мањак знања о функционисању ЕУ, као и заблуда која су свеприсутне. Такође, циљ нам је био и да сагледамо како се Република Србија креће у решавању поглавља и колико је напоран тај процес“, истакла је Сузана Грубјешић. Она је казала да је искорак у интеграцији био сам почетак преговора са ЕУ ‒ моменат аплицирања за чланство, као и успостављање безвизног режима са ЕУ. „До сада је отворено 16 од 35 поглавља и у јуну се очекује отварање још два, али политичке елите би  требало да покажу вољу за променама. Уколико Србија постане чланица ЕУ 2025. године, као што је предвиђено у Стратегији за Западни Балкан, то ће бити 25 година од демократских промена и кретања ка европском путу. Пут је дугачак, али вредан труда“, закључила је Грубјешић

Након уводног обраћања, уследила је дебата са студенткињама и студентима Факултета, које је занимало да ли је предвиђена година за улазак Србије у ЕУ уопште реална и достижна и због чега је опала подршка Европској унији од стране грађана у односу на период од пре десет година. Такође, студенте је занимало питање статуса Косова и Метохије, као и става ЕУ уколико у будућности не би могао да се реализује дијалог између Београда и Приштине. Једно од важних питања било је у вези са новонасталим статусом Велике Британије, која је пред прагом изласка из Уније. Студенти су желели да чују нешто више и о социјалној политици ЕУ и о оцени исхода Самита у Софији.

„По питању односа Београд-Приштина остајем опрезни оптимиста. Сматрам да дијалог нема алтернативу и да статус quo није опција. Резултат мора бити обавезујући споразум у складу са међународним правом“, изјавио је Њ.Е Фабрици поводом теме о Косову. Када је у питању улазак Србије у ЕУ, он је нагласио да је квалитет много важнији од брзине, те да је 2025. година само хоризонт јер се ЕУ реформише и мења сваки дан, као и Србија.

Сузана Грубјешић додала је да је досадашњи темпо интеграција односно отварање по два поглавља јако спор процес али, према њеном мишљењу, када би се решила главна препрека, тј. однос Београд-Приштина, све би се убрзало и лакше функционисало. „У вези са Самитом у Софији добра ствар јесте да је одржан, а његове праве ефекте ћемо тек видети“, казала је Грубјешић

Њ.Е Фабрици објаснио је да проценат подршке грађана Европској унији у последње време поново расте. „ЕУ успева да се избори са кризама као што су мигрантска, Украјинска, финансијска, које чак и нису потекле из Европе и грађани то виде“, рекао је господин Фабрици.

 

 

 

Related Posts