Вести

Други дан конференције “Zlatibor open“

Током другог дана конференције студената Факултета политичких наука “Zlatibor open“ реализована је трибина „Са министром на ти“, чији је гост био министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и панел-дискусије „Савремена десница у Европи и Србији“ и „20 година од НАТО бомбардовања“.

На првом панелу „Савремена десница у Европи и Србији“ студентима су се обратили проф. др Слободан Самарџић и проф др. Зоран Стојиљковић са Факултета политичких наука, Душан Достанић са Института за политичке студије, док је модератор догађаја био политички аналитичар МА Бобан Стојановић.

Професор др Слободан Самарџић, говорећи о тренду јачања деснице у Европи, истакао је да упркос мишљењу многих, улазак партија деснице у Европски парламент не би претерано променио ситуацију у Европској унији, првенствено због његових надлежности. „Ствари су се доста промениле од 2008. године, у време када смо професор Стојиљковић и ја студирали. Мени је Европска унија деловала као модел на који други могу да се угледају, али је у ствари то била специфична ситуација“, навео је професор Самарџић. Професор је указао на то да се у процесу европских интеграција Србија налази на периферији периферије и додао да је на то утицала криза у Европској унији, што и даље отежава процес прикључивања.

Професор др Зоран Стојиљковић предочио је студентима како је период у ком живе један од најнеизвеснијих – о чему сведочи и пораст деснице, али их је и мотивисао рекавши да управо ту неизвесност искористе тако што ће утицати на промене друштва. „У претходних двадесет година неолиберализам доживео је тријумф. Међутим, то је утицало на стварање огромних социјалних разлика и то је, између осталог, разлог популарности десних партија“, рекао је проф. др Стојиљковић. Професор сматра како на пораст деснице међу младима има велики утицај то што се десне партије данас често залажу за промене, али и негују критички однос према друштву и политичким елитама.

„Сваки политички систем садржи и леви и десни крај. Одговор на питање који ће више превагнути у будућности зависи умногоме од политичког спектра”, истакао је Душан Достанић. Он је објаснио како је за развој десног центра најважнија ствар решавање њиховог идентитета. „ Десница брани устаљени поредак и начин живота, залаже се за идеју националног јединства и интегритета. Када је у питању  разликовање десног центра од радикалне деснице, за мене је најзначајнија подела слобода–једнакост. На тај начин можемо разликовати и позиционирати странке на политичком спектру“, рекао је Душан Достанић.

На трибини „Са министром на ти“, гост је био министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, некадашњи студент продекан Факултета политичких наука. Господин министар првенствено је говорио о министарству на чијем је челу и реформама које су спроведене у том сектору. „Ово министарство се бави реформом јавне управе, што представља један од најважнијих делова наше евроинтеграције, јер Европска унија прописује како управа у државама чланицама треба да изгледа“, објаснио је министар. Ружић је најавио како би бројни сервиси који су основани при министарству, зарад олакшања управних ствари грађанима и на којима би грађани могли да решавају све на једном месту, ускоро требало да буду обједињени. „Све ово јесте доказ да дигитализација није само техничко–технолошки процес, него и друштвени“, казао је министар Ружић. Он је истакао како би ажурирањем бирачког списка ускоро требало да буде олакшан изборни процес, као и проблеми који су се јављали у истом. „Такође, оно што је сада интересантно јесте формирање Националних савета националних мањина. Када се ради о баштињењу националних мањина, Србија има одличан законодавни оквир“, предочио је министар. Он је истакао како у Србији имамо око 13 одсто несрпског становништва, што представља својеврсно благо Србије.

Професор др Драган Ђукановић, говорећи на тему „20 година од НАТО бомбардовања“, рекао је да се сваки сукоб може одложити и додао да се многе ствари нису одвијале онако како смо очекивали. „Сматрам да би се можда потписивањем преговора у Рамбујеу бомбардовање могло избећи, јер референдуми често могу потпуно да дестабилизују ситуацију. Такође, свака одлука о оружаној акцији би требало да прође кроз Савет безбедности Уједињених нација, што у овој ситуацији то није био случај“, предочио је Ђукановић. Модератор панел-дискусије био је студент ФПН-а Владимир Живковић.

Пету по реду конференцију “Zlatibor open“ организује Студентска унија Факултета политичких наука уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Конференција се одржава на Златибору и трајаће од 28. до 31. марта 2019. године.

Related Posts