Вести

Одржан трећи дан и свечано затварање конференције “Zlatibor open“

Последњег дана конференције “Zlatibor open“ организоване су трибине „Стране инвестиције и спољна политика Србије“ и „Перспектива алтернативних медија“.

На предавању „Стране инвестиције и спољна политика Србије“ говорили су професор економије на Филозофском факултету у Београду проф. др Миодраг Зец, главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк и економски дипломата и некадашњи амбасадор Срећко Ђукић.

Професор др Зец, говорећи о економској политици у нашој земљи, истакао је да је главни проблем са којим се суочавамо проблем инвестирања и да је за студенте јако важно да знају разлику између модела стварања и модела прерасподеле.  „Србија мора да се врати на модел креирања вишка и правилне расподеле вишка. Ми немамо алгоритам тога и зато се стално вртимо у круг“, рекао је професор Зец. Говорећи о страним инвестицијама у Србији професор је нагласио како их треба поделити у две групе – оне које долазе са Истока и оне које долазе са Запада и објаснио да су инвеститори са Запада углавном мотивисани економском добити, док се код инвестиција које долазе из земаља са Истока ради и о одређеном геополитичком интересу.

Милан Ћулибрк говорио је о јавним финансијама Републике Србије. „Наш систем не уме да креира и стално смо суочени са тим. Уколико акумулацијом не умемо да стварамо, што је кључно за инвестиције, не можемо имати никакав економски раст“, сматра Ћулибрк. Он је навео да је у економији најважније баратати са подацима, сагледати их из правог угла и исправног референтног система. „Економске податке не треба гледати изоловано за једну годину нити изоловано за једну земљу, у овом случају Србију. Ми не можемо поредити Србију са Немачком или Француском, али зато увек треба гледати где је Србија у односу на регион Западног Балкана“, предочио је Милан Ћулибрк.

Дипломата Срећко Ђукић говорио је о спољној политици Србије и њеном односу са Руском федерацијом и истакао како дипломатски односи две земље имају дугу историју. „Четири посете руског председника Путина у задњих двадесет година су сасвим довољни да се створи стратешки однос“, истакао је Ђукић. Са друге стране, Ђукић је указао да су ти односи, пре свега у привредном сектору, далеко од нивоа на ком би могли да буду. „Ми имамо споразум о слободној трговини са Русијом, али он остаје неискоришћен јер наша производња  не подржава поједине одредбе тог споразума“, објаснио је Срећко Ђукић.

Модератор предавања био је студент ФПН-а Виктор Стаменковић.

Радијски и ТВ водитељ Милош Максимовић и сценариста и радио водитељ Филип Угреновић, говорили су о перспективи алтернативних медија на последњем панелу конференције “Zlatibor open“.

Милош Максимовић објаснио је да би појединци требало да се изборе са новинама које дигитализација и нови медији са собом доносе. „Сви данас имамо комуникационе уређаје, свако је у стању да објави било шта, а кључна ствар у том случају јесте избор који вршимо при одабиру информација, односно начин на који рангирамо свој избор“, указао је Максимовић. Он је додао да је велика одговорност и обавеза радити у класичном медију, као и да будући новинари треба да буду опрезни када објављују информације на интернету јер он све памти.

Радио водитељ и сценариста Филип Угреновић навео је како је појам традиционалних медија другачији у односу на 1998. годину јер је тада интернет представљао алтернативни медиј, док данас представља глобални. „Преко хумора можете да сазнате велики број информација, али морате бити свесни тога да га многи људи не разумеју на исти начин као и ви“. Угреновић је истакао да се појединац данас утопио у маси јер се све више прихватају нове тенденције и додао да је спремност на изазове и неочекиване околности важна, како у новинарству, тако и у другим пословима.

Модератор трибине био је асистент на Факултету политичких наука Никола Јовић.

Након три дана, пет предавања и великог броја панелиста, конференција jе званично затворена свечаном доделом сертификата. Организатор конференције била је организација Студентска унија са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

 

Related Posts