Вести

Одржано предавање професорке Марие Кириакиду

Предавање председавајуће на Америчком колеџу у Солуну на одсеку за хуманистичке и друштвене науке професорке Марие Кириакиду (Maria Kyriakidou), на тему “Women in decision making: The essence of the matter”, одржано је на Факултету политичких наука у организацији Центра за међународну јавну политику.

У име Факултета политичких наука присутнима се обратио продекан за основне студије проф. др Дарко Надић, који је пожелео добродошлицу гошћи из Солуна и том приликом изразио жељу за будућом сарадњом два Универзитета.

Професорка Мариа Кириакиду истакла је да је у многим земљама света питање родне равноправности законски регулисано, али је суштински проблем што се не примњује доследно у пракси. „Светску популацију чини 52% жена. Међутим, од укупног броја политички активних тек 20% чине жене, што представља један од индикатора родне неравноправности“, изјавила је Кириакиду. Професорка је навела неке од узорка родне неравноправности, као што је стеореотип да је лидерство природно мушка особина, потом чињеница да су жене мање плаћене, да партијски функционери радије бирају мушкарце на високе партијске функције, као и одржавање партијархата у друштву, које жене задржава у приватној сфери. „Многе жене верују да својим деловањем неће променити политику, јер не верују у моћ политике нити да се њихов глас важи“, истакла је Кириакиду.

 

Мариа Кириакиду истакла је да је у односу на период пре педесет година, данас концепт грађанства незамислив без учешћа жена. „Мере позитивне дискриминације, у виду квота које подстичу учешће жена у парламентарном животу, имале су за циљ да охрабре жене на предузимање акције“, оценила је Кириакиду. Систем квота је ппрема њеном мишљењу само привремено средство, како би се у друштву стекла свест о потреби за учешћем до тад незаступљених група у парламенту. „Прве земље које су увеле систем квота биле су Нордијске земље, које их сада немају јер је у грађанству сазрела свест о родној равноправности“, подвукла је Кириакиду.

 

Она је указала на важност потребе да се жене и даље подстичу на учешће у политици, како би се демократски поредак са правом могао окарактерисати на тај начин, а да то не буде само обична фраза. „Далеко смо од једнакости уколико смо само номинално једанаки. Потребно је указати младим женама и девојкама да и оне могу имати утицај, бити председнице и доносити одлуке“, закључила је Кириакиду.

Модератор догађаја био је члан ЦМЈП-а Ђорђе Терек.


Related Posts