Вести

Одржано предавање почасног председника Европског савета Хермана Ван Ромпеја

Предавање почасног председника Европског савета Хермана Ван Ромпеја на тему „Европа и свет у олуји” одржано је на Факултету полтичких наука Универзитета у Београду.

Херман Ван Ромпеј говорио је о Брегзиту и истакао посебност острвских земаља. Он је назначио како је Велика Британија увек била значајна за Европску унију, нарочито за први од три стуба ЕУ. „Када се друштво мења, политика се мења. Ми покушавамо да нађемо везу између Уније и Велике Британије“, рекао је Ромпеј. Почасни председник Европског савета упозорио је да и у случају парламентарног консензуса Британију чека велика транзиција. Такође је додао како је за превазилажење несугласица важна трговина, јер велике економске силе помоћу ње превазилазе конфликт.

„Пре него што ступају у рат, земље које економски зависе једна од друге прво добро размисле“, навео је Ван Ромпеј. Према његовим речима, економска зависност две земље је лоша за рат. Међусобна повезаност је значајна за мир и просперитет земаља које покушавају да превазиђу одређени проблем. Почасни председник ЕС указао је на чињеницу да је Европска унија отворенија за дијалог у односу на САД. „Проблем нашег времена не можемо решити самостално. Треба нам интеграција и сарадња, а то можемо остварити једино са суседима“, објаснио је Ромпеј.

Некадашњи премијер Краљевине Белгије нагласио је да је Кина у самом врху најјачих економија света, као и да заједно са Индијом има више студената из области економије и математике него цео свет. „Свет у олуји“ мења се великом брзином, па је зато важно да ујединимо снаге у Европи ако желимо да идемо у корак са економским развојем данашњег доба. Ромпеј је предочио да се нада да ће Србија постати чланица ЕУ, при његовој следећој посети и закључио да је пут до просперитета пут до Европске уније.


Related Posts