Вести

Представљена књига др Владимира Павићевића „Џон Пламенац – концепт сагласности у политичкој теорији“

Промоција књиге „Џон Пламенац – концепт сагласности у политичкој теорији“ аутора др Владимира Павићевића, на којој су говорили продекан за студије другог и трећег степена Факултета политичких наука проф. др Веселин Кљајић, др Предраг Зеновић у име Народне библиотеке Будве  и аутор књиге др Павићевић, одржана је на Факултету политичких наука.

Проф. др Веселин Кљајић представио је аутора као једног од омиљених предавача, како међу колегама, тако и међу студентима. Професор Кљајић изразио је велику захвалност Владимиру Павићевићу што је промоција књиге „Џон Пламенац“ одржана на Факултету политичких наука, јер је ово била и остала његова кућа. „Цитираћу рецензију проф. др Мирослава Прокопијевића о овој књизи. Ово је прва озбиљна студија о Џону Пламенцу у региону која према квалитетима не заостаје за публикацијама о Пламенцу у свету“, рекао је професор Кљајић.

Према речима др Владимира Павићевића идеја је била да људима на овим просторима приближи рад и дело Џона Пламенца. „Ово је за мене био тежак изазов, али ме је чудило да се о Пламенцу, који припада врховима социјалне и политичке теорије мало зна на овим просторима“, истакао је др Павићевић.  Он је саопштио да се идеја о писању овог дела јавила још у студентским данима када се први пут сусрео са ликом и делом овог теоретичара. „Када сам размишљао о својој докторској дисертацији, схватио сам да је то прилика за изучавање политичких идеја Џона Пламенца“, навео је Павићевић.

„Од велике је важности вратити научно светло на лик и дело Џона Пламенца, јер се ради о вансеријском професору политичке теорије“, назначио је др Предраг Зеновић. Он је рекао да др Владимир Павићевић Џона Пламенца сагледава кроз светло науке и аргументације. „Др Павићевић овог теоретичара анализира кроз две призме. Кроз призму теорије Џона Пламенца о демократији, али и како се концепт сагласности позиционира у целокупној поставци представничке демократије“, предочио је др Зеновић.

Модератор на промоцији књиге „Џон Пламенац – концепт сагласности у политичкој теорији“ био је политиколог Никола Парун.


Related Posts