Вести

Свечано отворен семинар ,,Жене у политици – родно равноправне или не?“

Пети по реду семинар ,,Жене у политици – родно равноправне или не?“, у организацији Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ), свечано је отворен на Факултету политичких наука. На отварању су говорили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, професор др Драган Р. Симић, ректорка Универзитета у Београду, професорка др Иванка Поповић и председник Управног Одбора ЦЕДЕМ-а, Пајазит Помак.

Декан проф. др Драган Р. Симић присутнима је објаснио у којој мери се Факултет бави темом родне равноправности.

„Тема родне равноправности је посебно значајна за Универзитет у Београду, а Факулет политичких наука је јединствен управо по томе што има мастер програм – Студије рода, програм који није распорстрањен на тај начин ни у Београду, ни у региону. Овај аспект се помно изучава и представља бисер политиколошких студија“, истакао је професор Симић. Декан је нагласио да се сваке године поред нових учесника појављују и личности из друштвеног и политичког живота, различитих министарстава и скупштинских одбора, које се баве темом равноправности. Он је рекао да се учесталом расправом о овом проблему ствари покрећу и да се тако најефикасније долази до позитивног решења.

Ректорка др Иванка Поповић изразила је захвалност због урученог признања за остварену изузетну сарадњу и лични допринос унапређењу родне равносправности на Универзитету у Београду.

,,Дубоко верујем да је присуство жена у академском животу у нашем региону последица посебне политике која је вођена деведесетих година, подстицањем да жене буду у високом образовању,  када је због лоше ситуације већина мушкараца изашла са Универзитета јер нису могли на одговарајући начин да прехране породице. Један од данашњих проблема су предрасуде са којима се сви суочавамо и врло је изазовно превазићи их, то се рефлектује и на позиције највиших управљачких тела, јер у овом тренутку имамо 5 деканки и поставља се питање зашто жене не учествују довољно у извршним позицијама“, појаснила је ректорка. Она је упозорила на чињеницу да се такве предрасуде преносе и настављају кроз родно осетљиви језик и да је истрајност кључна како би тај начин изражавања постао примаран. Према речима Иванке Поповић, ФПН је предводник у решавању неких аспекта проблема равноправности, пре свега помоћу МАС – Студије рода.

Након уручивања Плакете ректорки Универзитета, присутнима се обратио и председник Управног Одбора ЦЕДЕМ-а Пајазит Помак.

,,Као организација успели смо да на овом пројекту промовишемо знање и максиму ,,знање је моћ” што према мом мишљењу представља један од највећих успеха наше организације. Пројекат пружа стицање многих знања и вештина и чланови ове организације усмерили су своја интересовања ка равноправности и постали успешни на том пољу“, изјавио је Помак. Он је изразио лично задовољство због великог броја учесника током претходних пет година и најавио интензиван наставак сарадње са Ректоратом.

У априлу ове године на иницијативу ректорке Универзитета, усвојен је план за подстицање родне равноправности, а након тога је основан и Одбор за постизање родне равноправности Универзитета у Београду.

Related Posts