Вести

Одржана трибина „Миграције: изазов или претња по безбедност Хрватске и Србије?”

Трибина „Миграције: изазов или претња по безбедност Хрватске и Србије?”, у оквиру пројекта ПЕРОМ Србије и Хрватске, одржана је на Факултету политичких наука. На трибини говорили су МА Тијана Речевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, доц. др сц. Роберт Микац са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу и Марина Милић, алумнисткиња пројекта ПЕРОМ Србије и Хрватске.

,,Миграције можемо посматрати кроз три аспекта. Први је када смо ми они који одлазе у неку државу, други је када неко долази у нашу државу и трећи аспект би биле масовне миграције”, истакла је МА Тијана Речевић. Она је додала да су миграције као такве неопходност у данашњем свету и да су пробудиле транснационалну сарадњу. ,,Све док питање о кризи миграција посматрамо као привремено, нећемо имати коначан одговор како да се односимо према њима”, рекла је МА Речевић.

,,Миграције су питање будућности и постају претња ако се мигрантским питањем не бавимо на прави начин”, изнео је др Роберт Микац. Према речима доцента Факултета политичких знаности једна група питања је да ли земља из које долазе мигранти може да учини нешто за њих, док је друга група питања усмерена на регионалну сарадњу у циљу очувања безбедности матичног становништва. ,,Питање миграција је питање солидарности и питање потребе”, додао је др Роберт Микац.

,,Узроци миграције младих првенствено јесу економски проблеми, али и проблеми образовања. То доводи до појаве ‘одлива мозгова’ ”, изнела је Марина Милић. Она је подсетила да је ова појава вишедеценијски проблем, али тек са новијим миграцијама покренути су озбиљни разговори на ову тему. ,,Када су миграције у питању имамо више опција. Можда најзначајнија опција је разговор о овом проблему, због чега је од великог значаја да програм ПЕРОМ настави да повезује младе”, предочила је Марина Милић.

Модератор трибине била је студенткиња Клара Пињух са Факултета политичких знаности Свеуилишта у Загребу.

Трибина „Миграције: изазов или претња по безбедност Хрватске и Србије?” био је завршни догађај у оквиру пројекта ПЕРОМ Србије и Хрватске 2019.

Related Posts