Вести

Представљено српско издање часописа „The Economist – свет у 2020. години“

Представљање специјалног издања часописа „The Economist – свет у 2020. години“, на српском језику у сарадњи са издавачком кућом Color Press Group, одржано је девети пут заредом на Факултету политичких наука. На представљању часописа говорили су декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, председник Color Press Group-е и издавач часописа Роберт Чобан, спољнополитички коментатор листа „Политика“ и недељника „Недељник“ Бошко Јакшић и спољнополитички коментатор „Новог магазина“ Момчило Пантелић.

Предвиђајући ситуацију у свету 2020. године, Роберт Чобан употребио је термин „сребрна плима“, истакавши да се о томе говори већ годинама уназад и да је тај појам Европска унија увела у своје званичне документе. „Читав свет стари, а Европа као континент нарочито. У будућности све што буде у вези са производима и услугама који су намењени старијим људима или у вези са тим да ли ће старији људи бити у прилици нешто да раде, све то заправо чини силвер економију“, објаснио је Чобан. Он је истакао да је снага бренда и часописа The Economist била довољно велика да преброди техничке промене, промене у начину конзумације, али и велику светску економску кризу. Чобан је подсетио да већ десет година у Србији излази часопис ”The Economist” и додао да је ове године први пут објављен у Хрватској и Северној Македонији.

Бошко Јакшић навео је да текстови у овом броју The Economist-а заиста заслужују пажњу, чак и оних који се можда не баве дубље неким специфичним темама које покрива часопис. Он сматра да је часопис и те како значајан јер доприноси разумевању многих других тема као што су економија, политика, екологија. „Једна од тема која је садржана у The Economist-у јесте председник Француске Емануел Макрон и то Макрон из економског аспекта. Мене интересује његов однос према Европи и региону, јер се Макрон својом хиперактивном дипломатијом намеће као лидер Европе 21. века“, указао је Јакшић. Он је, поводом теме о председнику Макрону, додао и да је уочљив отпор земаља централне и источне Европе према Макроновој визији преобликовања Европе и редефинисања процедуре проширења.

Момчило Пантелић објаснио је да живимо у времену у којем се правила „међународне игре” више не поштују, у времену у којем поверење више не постоји и у свету у којем ништа није истина. Према његовом мишљењу, симболично за ову декаду, јесу и климатске промене. „Следећа деценија биће обележена у знаку настављеног глобалног сукоба Америке и Кине у коме се не зна ко ће изаћи као победник. Уколико се настави овом оштрином цео свет ће трпети“, упозорио је Пантелић. Пантелић је рекао да је забрињавајућ положај Европе данас који личи на положај Србије – потиснуте са свих страна.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић истакао је задовољство што се девети пут заредом промоција једног европског часописа одржава на Факултету. Симић се осврнуо и на значај и квалитет часописа The Economist истакавши да важне и обимне теме успевају да се обраде и на две до три стране. „Овај часопис је доказ да се на малом броју страница, у кратким и језгровитим освртима може проћи кроз све тачке земљине кугле“, нагласио је декан проф. др Симић.  Декан је додао да се све значајне теме, како еколошке, културне, тако и политичке и међународе могу наћи у овом изузетном часопису.

 


Related Posts