Вести

Одржано предавање „Социјална политика у хришћанству – некад и сад“

Предавање на тему „Социјална политика у хришћанству – некад и сад“, у организацији Српског политичког форума, Уније студената социјалног рада и неформалне групе РеСтарт, одржано је на Факултету политичких наука .

Проф. др Драгослав Кочовић са Факултета политичких наука истакао је да је од великог значаја за Српску православну цркву прошлогодишње обележавање јубилеја, осамсто година аутокефалности. „Вредност је оно што је вечно. СПЦ је претрпела различите притиске, али је увек задржавала вредност, која није мода па да дође и прође“, изјавио је проф. др Кочовић. Он је указао да се и данас осећају трагови некадашње многобожачке вере, што је јасно уочљиво у обележавању славе, јер је слава заправо обележавање дана посвећеном свецу односно заштитнику дома.

Доц. др Андреј Јефтић са Православног богословског факултета навео је да се условно могу раздвојити три епохе у односу цркве према друштву: пре Константина, након Константина и она која је актуелна данас. ,,Епоху која је тренутно актуелна карактерише допуњавање државе црквом, али и црква у служби друштва. То значи да црква помаже при раду јавних кухиња, амбуланата, школа и других социјалних установа“, додао је доц. др Јефтић. Он је нагласио да многи повезују дискриминацију са хришћанством, а да су заправо у вери сви једнаки и додао да сматра да је потребно веће ангажовање жена у цркви.

Предавањем је модерирао Његош Вујадиновић из неформалне групе РеСтарт.

Related Posts