Вести

Почела Друга школа америчких студија Центра за студије САД

Друга школа америчких студија, поводом обележавања 16 година од оснивања и рада  Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука свечано је отворена, ове године, преко платформе ZOOM.

На онлајн свечаном отварању говорили су декан Факултета политичких наука и руководилац Центра за студије САД проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији Тимоти Стандаерт.

У име Центра за студије САД, колегинице и колеге поздравио је проф. др Драган Р. Симић и подсетио да Центар за студије САД-а постоји већ 16 година, а да је ово друга година заредом у којој се реализује Школа америчких студија. „Циљ Центра јесте да охрабри што већи број младих људи да непрестано, они који то желе,  долазе и уче о Сједињеним Америчким Државама, о глобалним темама, али и о другим најважнијим темама у вези са САД“, истакао је декан Симић.

Учесницима се у име Амбасаде САД обратио саветник за медије и културу Тимоти Стандаерт истакавши нарочито задовољство што толико велики број младих људи јесте заинтересовано да уче о САД-у, њеној историји и политичким односима.

Прво предавање првог дана Друге школе америчких студија одржао је асистент ФПН-а МА Марко Дашић на тему „Кратак преглед историјата српско-америчких односа“. Марко Дашић искористио је прилику да направи једну кратку рекапитулацију историје спољнополитичких односа између Србије и САД-а. Он је напоменуо да Србија и САД имају дугу историју добрих билатералних односа, међутим, са одређеним паузама у историји. „Србија је у 19. веку, као једна од младих земаља које су се појавиле на територији Балкана, у таласу буђења националне свести потписала велики број уговора и билатералних споразума са многим земљама у жељи да се политички стабилизује на светској сцени. Том приликом, почели су и уговори и добри односи са САД-ом“, рекао је асистент Дашић.

Предавање на тему „Кратак преглед економске историје САД-а: од колоније до суперсиле“, одржао је проф. др Иван Вујачић са Факултета политичких наука и Економског факултета у Београду. Професор Вујачић осврнуо се на неке од важнијих промена и идеолошких смерница Америке у њеној историји које су довеле Америку до позиције светске суперсиле. Он је навео да је крајем 19. и почетком 20. века Америка живела у индустријском, али и генералном просперитету. Професор је објаснио да су Американци имали стабилну стопу раста од 13%, која им је омогућила да до Другог светског рата постану једна од најутицајнијих држава на планети.  „Америку морате схватити на другачији начин. Она јесте брат или сестра Европе, али се јако брзо мења. Америка мења и свој идентитет, увек настају велике промене и биће их још“, подвукао је проф. др Вујачић.

У наредних седам дана биће организован низ предавања и радионица на којима ће студенткиње и студенти имати прилику да од еминентних и водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts